Śledzie w śmietanie... z majonezem i chrzanem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Historia śledzi w śmietanie
Śledzie w śmietanie to potrawa, która jest znana w Polsce od bardzo dawna. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XVIII wieku. Śledzie w śmietanie były wówczas potrawą bardzo drogą i luksusową, ponieważ śledzie były łowione na Bałtyku i sprowadzane z daleka.
Dopiero w XX wieku śledzie stały się tańsze i bardziej powszechne. Potrawa ta stała się symbolem polskiej kuchni i do dziś cieszy się dużą popularnością.
Przepis na śledzie w śmietanie z majonezem i chrzanem
- 500 g filetów ze śledzi solonych
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 1 łyżka chrzanu
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
Filety ze śledzi płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy chrzan, majonez, ocet, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy posiekanym koperkiem.
Porady i triki dotyczące śledzi w śmietanie
Oto kilka porad i trików, które pomogą Ci przygotować idealne śledzie w śmietanie:
- Przed krojeniem śledzi, warto je zamrozić na około godzinę. Dzięki temu łatwiej będzie je pokroić w cienkie paski.
- Przygotowując śledzie w śmietanie, warto dodać do nich odrobinę cukru. Dzięki temu potrawa będzie miała lekko słodki smak.
- Jeśli nie lubisz kwaśnej śmietany, możesz ją zastąpić jogurtem lub śmietanką.
- Śledzie w śmietanie najlepiej smakują, gdy leżakują w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
- Jeśli chcesz, aby śledzie w śmietanie były bardziej aromatyczne, możesz dodać do nich zioła, takie jak koper, natka pietruszki czy estragon.
- Przygotowując śledzie w śmietanie, warto dodać do nich odrobinę octu lub kwasku cytrynowego. Dzięki temu potrawa będzie miała lekko kwaśny smak.
- Jeśli chcesz, aby śledzie w śmietanie były bardziej chrupiące, możesz dodać do nich pokrojoną w kostkę sałatę lub ogórka kiszonego.
Jak podać śledzie w śmietanie?
Śledzie w śmietanie to potrawa, która świetnie smakuje jako przystawka lub na zimny bufet. Można je podawać na różne sposoby: na kromce chleba, na tostach, na sałacie
Śledzie w śmietanie to klasyczna polska potrawa, która cieszy się dużą popularnością wśród miłośników kuchni.