kostki cukru
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Słodka trucizna. Cukier zabija ponad 1400 osób rocznie

Przejdź do galerii zdjęć
Każdego roku drastycznie rośnie spożycie cukru w społeczeństwie. Pomimo, że badania naukowe jasno mówią, że nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy dla zdrowia i życia, nadal chętnie sięgamy po słodkie napoje i batoniki. Warto zauważyć, że nadużywanie cukru prowadzi do wystąpienia wielu szkodliwych chorób, uzależnia, zaburza funkcjonowanie narządów wewnętrznych i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.
Reklama

Spożycie cukru rośnie

Chociaż Polacy zdają sobie sprawę ze szkodliwości cukru i ograniczają jego spożycie w czystej postaci, rezygnując ze słodzenia kawy czy herbaty, to paradoksalnie spożycie cukru w diecie rośnie z roku na rok. Wszystko za sprawą żywności przetworzonej i słodkich napojów, które są sztucznie dosładzane, aby nadać im walory smakowe i wywołać efekt uzależnienia.

Z danych Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23 proc. i w 2018 r. wynosiło średnio 46,5 kg rocznie na jedną osobę.

Reklama

Co ciekawe, liczba czystego cukru w diecie sukcesywnie spada i obecnie wynosi około 12 kg rocznie na osobę.

W efekcie zwiększonego spożycia cukru, coraz więcej Polaków cierpi na nadwagę (około 60 proc.) oraz otyłość (40 proc.). Z analizy NFZ wynika, że z powodu nadmiernego spożycia cukru umiera około 1400 osób rocznie.

Cukier

Dlaczego jedzenie cukru jest szkodliwe?

Reklama

Trudno całkowicie zrezygnować ze spożywania cukru, bo jest on dodawany do wielu produktów spożywczych, które kupujemy każdego dnia. Cukier prosty jest składnikiem sosów, przypraw czy pieczywa, dlatego w łatwy sposób można doprowadzić do jego nadmiaru w diecie.

Liczne badania naukowe pokazują, że cukier podnosi poziom insuliny, prowadząc do obniżenia odporności i niszczy komórki odpowiadające za ochronę przed nowotworami. Nadmiar cukru może też prowadzić do pogłębienia choroby nowotworowej.

Zbyt duża ilość cukru w diecie skutkuje insulinoopornością i jest bezpośrednim powodem rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli będziemy bombardować nasz organizm olbrzymią słodkich substancji, wydzielanie insuliny będzie zaburzone, a cukier będzie gromadzić się w postaci tkanki tłuszczowej np.: na pośladkach, brzuchu i udach.

Nadmiar cukru ma też negatywny wpływ na hormony płciowe, zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca i sprzyja starzeniu się skóry.

Reklama
Zobacz galerię zdjęć: poziom cukru
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama