Słodka trucizna. Cukier zabija ponad 1400 osób rocznie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Spożycie cukru rośnie
Chociaż Polacy zdają sobie sprawę ze szkodliwości cukru i ograniczają jego spożycie w czystej postaci, rezygnując ze słodzenia kawy czy herbaty, to paradoksalnie spożycie cukru w diecie rośnie z roku na rok. Wszystko za sprawą żywności przetworzonej i słodkich napojów, które są sztucznie dosładzane, aby nadać im walory smakowe i wywołać efekt uzależnienia.
Z danych Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23 proc. i w 2018 r. wynosiło średnio 46,5 kg rocznie na jedną osobę.
Co ciekawe, liczba czystego cukru w diecie sukcesywnie spada i obecnie wynosi około 12 kg rocznie na osobę.
W efekcie zwiększonego spożycia cukru, coraz więcej Polaków cierpi na nadwagę (około 60 proc.) oraz otyłość (40 proc.). Z analizy NFZ wynika, że z powodu nadmiernego spożycia cukru umiera około 1400 osób rocznie.
Dlaczego jedzenie cukru jest szkodliwe?
Trudno całkowicie zrezygnować ze spożywania cukru, bo jest on dodawany do wielu produktów spożywczych, które kupujemy każdego dnia. Cukier prosty jest składnikiem sosów, przypraw czy pieczywa, dlatego w łatwy sposób można doprowadzić do jego nadmiaru w diecie.
Liczne badania naukowe pokazują, że cukier podnosi poziom insuliny, prowadząc do obniżenia odporności i niszczy komórki odpowiadające za ochronę przed nowotworami. Nadmiar cukru może też prowadzić do pogłębienia choroby nowotworowej.
Zbyt duża ilość cukru w diecie skutkuje insulinoopornością i jest bezpośrednim powodem rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli będziemy bombardować nasz organizm olbrzymią słodkich substancji, wydzielanie insuliny będzie zaburzone, a cukier będzie gromadzić się w postaci tkanki tłuszczowej np.: na pośladkach, brzuchu i udach.
Nadmiar cukru ma też negatywny wpływ na hormony płciowe, zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca i sprzyja starzeniu się skóry.