Dżem poziomkowy
Canva.com

Słodki dżem z poziomek z dodatkiem imbiru. Idealny do wypieków!

Jednym z moich ulubionych połączeń jest dżem z poziomek z dodatkiem imbiru. Ta kombinacja owocowo-pikantna sprawia, że dżem nabiera niezwykłego charakteru i idealnie pasuje do różnych wypieków.
Reklama

Poziomki same w sobie są pysznym owocem, charakteryzującym się intensywnym aromatem i słodko-kwaskowym smakiem. Ich drobne owoce są pełne witamin i minerałów, co sprawia, że są również zdrowym dodatkiem do naszej diety. Dodatek imbiru do dżemu z poziomek wprowadza do niego ciekawą nutę ostrych przypraw, która doskonale balansuje słodycz owoców.

Przygotowanie tego słodkiego dżemu z poziomek i imbirem jest proste. Oto przepis:

Składniki:

  • 500 g poziomek (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz mrożonych poziomek, pozwól im rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Świeże poziomki możesz od razu przejść do następnego kroku.
  2. Poziomki umieść w garnku i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem. Dodaj cukier i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj starty imbir do poziomek i ponownie wszystko wymieszaj.
  4. Zagotuj całość na średnim ogniu, często mieszając. Gdy dżem zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 20 minut, aż owoce zmiękną i całość zgęstnieje.
  5. Jeśli chcesz mieć gładki dżem, możesz go zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli wolisz, aby w dżemie były całe kawałki owoców, możesz pominąć ten krok.
  6. Gorący dżem przełóż do czystych słoików. Upewnij się, że słoiki są dobrze wyparzone i zakręć je dokładnie.
  7. Odstaw słoiki do wystudzenia. Dżem schłodzi się i zgęstnieje jeszcze bardziej podczas tego procesu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama