Słodki ryż na mleku wrócił do łask. Fitnesiary lubią to!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Prawdziwy ryż na mleku nie powstaje bowiem z ryżu w torebce, a z normalnego ryżu sypkiego, który należy odpowiednio gotować w mleku i pod koniec gotowania uzupełnić pewnymi dodatkami, które nadadzą mu pożądanego smaku.
Ja zrobić ryż na mleku?
Na jedną porcję ryżu należy użyć ok. 100 gramów ziaren. W potrawie bardzo dobrze sprawdzi się klasyczny ryż typu Arborio albo po prostu jakikolwiek ryż do risotto lub ten, który akurat będzie się mieć w domu (nawet ryż w torebkach się nada, bo wystarczy po prostu przesypać go z torebki do miski, aby nie gotować go bezpośrednio w plastikowym opakowaniu). Ryż należy przepłukać pod bieżącą chłodną wodą, następnie wsypać do garnka i zalać pełnotłustym mlekiem w proporcji 1:3. Jeżeli chce się, by ryż na słodko był bardziej sypki i twardszy, można użyć mniejszej ilości wody, ale podane proporcje pozwolą na przygotowanie ryżowego kleiku, który ma jednak najlepszą konsystencję, jeżeli ma się stać prawdziwym domowym deserem.
Ryż na mleku znów podbija sieć! Oto prosty przepis
Ryż zalany mlekiem należy zacząć gotować na średnim ogniu. Gdy mleko będzie wrzeć, garnek powinno się przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować ziarna jeszcze przez jakieś 10-15 minut. Po sam koniec gotowania do ryżu dodaje się łyżeczkę masła i dosładza się całość albo zwykłym naturalnym miodem, albo cukrem, albo jakimkolwiek innym słodzikiem. Ryż na mleku zostaje przełożony do miski lub głębokiego talerza i posypany obficie mielonym cynamonem. Dodatkowego smaku może mu nadać także laska wanilii, olej kokosowy lub dowolnie wybrane owoce, orzechy albo nawet orzechowy krem lub owocowa konfitura.