Ptysie
Canva.com

Słodkie ptysie ze śmietaną z adwokatem. Doskonały deser na Walentynki

Zaskocz swojego ukochanego i upiecz dla niego pyszne, słodkie ptysie wypełnione miłością i... bitą śmietaną oraz adwokatem.
Reklama

Składniki na słodkie ptysie z adwokatem

Do przygotowania tego deseru potrzebne nam będą następujące składniki: 92 g masła, szczypta soli, 145 g mąki tortowej, 4 średnie jajka (wielkość M), 605 g śmietany kremówki 36%, 2 opakowania cukru waniliowego (16 g), 2 torebki likieru adwokat; ponadto – papier do pieczenia.

Jak zrobić ptysie na Walentynki?

Ptysie
Canva.com
  1. W garnku zagotujmy 255 ml wody, masło i sól. Kiedy tłuszcz całkowicie się rozpuści, od razu wsypmy mąkę. Tak długo mieszajmy drewnianą łyżką, aż na dnie garnka utworzy się biała warstwa, a ciasto będzie się oddzielać jak klucha od dna garnka.
  2. Przełóżmy do miski i od razu wymieszajmy z jednym jajkiem. Zostawmy do ostygnięcia na około 10-11 minut. Kolejno wymieszajmy z ciastem 3 jajka.
  3. Następnie napełnijmy ciastem rękaw cukierniczy ze średnią gwiaździstą końcówką. Blachę wyłóżmy papierem do pieczenia i wyciśnijmy na nią około 15 ptysiów.
  4. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 225 stopni Celsjusza z włączoną górna i dolną grzałką (z termoobiegiem – do 200 stopni Celsjusza) i pieczmy w nim ptysie około 24-26 minut.
  5. Wyjmijmy z piekarnika, przekrójmy w poprzek na pół i zostawmy do ostygnięcia. Znów śmietanę kremówkę ubijmy ze śmietan-fixem, pod koniec ubijania wsypmy cukier waniliowy.
  6. Połączmy bitą śmietanę z likierem jajecznym.
  7. Napełnijmy kremem rękaw cukierniczy z dużą gwiaździstą końcówką i wyciśnijmy krem do dolnych połówek ptysiów. Na nim ułóżmy górne połówki ciastek i lekko dociśnijmy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama