Canva.com
Słodkie ptysie ze śmietaną z adwokatem. Doskonały deser na Walentynki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zaskocz swojego ukochanego i upiecz dla niego pyszne, słodkie ptysie wypełnione miłością i... bitą śmietaną oraz adwokatem.
Reklama
Składniki na słodkie ptysie z adwokatem
Do przygotowania tego deseru potrzebne nam będą następujące składniki: 92 g masła, szczypta soli, 145 g mąki tortowej, 4 średnie jajka (wielkość M), 605 g śmietany kremówki 36%, 2 opakowania cukru waniliowego (16 g), 2 torebki likieru adwokat; ponadto – papier do pieczenia.
Jak zrobić ptysie na Walentynki?
Canva.com
- W garnku zagotujmy 255 ml wody, masło i sól. Kiedy tłuszcz całkowicie się rozpuści, od razu wsypmy mąkę. Tak długo mieszajmy drewnianą łyżką, aż na dnie garnka utworzy się biała warstwa, a ciasto będzie się oddzielać jak klucha od dna garnka.
- Przełóżmy do miski i od razu wymieszajmy z jednym jajkiem. Zostawmy do ostygnięcia na około 10-11 minut. Kolejno wymieszajmy z ciastem 3 jajka.
- Następnie napełnijmy ciastem rękaw cukierniczy ze średnią gwiaździstą końcówką. Blachę wyłóżmy papierem do pieczenia i wyciśnijmy na nią około 15 ptysiów.
- Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 225 stopni Celsjusza z włączoną górna i dolną grzałką (z termoobiegiem – do 200 stopni Celsjusza) i pieczmy w nim ptysie około 24-26 minut.
- Wyjmijmy z piekarnika, przekrójmy w poprzek na pół i zostawmy do ostygnięcia. Znów śmietanę kremówkę ubijmy ze śmietan-fixem, pod koniec ubijania wsypmy cukier waniliowy.
- Połączmy bitą śmietanę z likierem jajecznym.
- Napełnijmy kremem rękaw cukierniczy z dużą gwiaździstą końcówką i wyciśnijmy krem do dolnych połówek ptysiów. Na nim ułóżmy górne połówki ciastek i lekko dociśnijmy.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl