Patelnia ceramiczna
Canva.com

Smażenie bez tłuszczu. Poznaj zalety i wady patelni ceramicznej w Twojej kuchni

Producenci patelni ceramicznych zwracają przede wszystkim uwagę na to, że nieprzywierająca powłoka pozwoli nam na smażenie bez oleju i tłuszczu. To bardzo duża korzyść dla osób, które chcą zadbać o zdrową sylwetkę. Czy patelnia ceramiczna ma jakieś wady?
Reklama

Zalety patelni ceramicznej

Patelnia ceramiczna
Canva.com

Patelnia ceramiczna w każdej kuchni znajdzie zastosowanie. Warto wiedzieć, że nieprzywierająca powierzchnia nie wchodzi z żadną reakcję z żywnością, co czyni ją bezpieczną dla naszego zdrowia.

Kolejnym plusem ceramiki jest to, że dużo szybciej rozprowadza ciepło. Zazwyczaj wystarczy naprawdę niewielki ogień, aby patelnia była gotowa do smażenia. Taka cecha ma niebotyczny wpływ także na zużycie prądu lub gazu. Ceramiczna patelnia doskonale sprawdza się przy smażeniu naleśników - na ich powierzchni nie znajdziemy wtedy brązowych plamek a lekki, jednolity kolor biszkoptowy.

Reklama

Nieprzywierająca powłoka ogranicza spożycie tłuszczu w naszych daniach. Możemy z łatwością smażyć rybę, mięso drobiowe, czy warzywa. Ponadto z łatwością możemy grillować. Patelnia ceramiczna ma bardzo lekką konstrukcję. Wszak to połączenie aluminium i ceramiki jest bardzo lekkie oraz wytrzymałe. Patelnie z tego materiału zazwyczaj możemy używać przez kilka lat bez obaw o to, że się zniszczą. Lekkie patelnie są dobre dla osób, które lubią wygodę, a także mają problemy z nadgarstkiem.

Wady patelni ceramicznej

Reklama

Patelnia ceramiczna nie jest w pełni idealna. Ma kilka wad, które mogą mieć wpływ na użytkowanie oraz smak. Ceramiczna patelnia ma bardzo delikatną powierzchnię. wobec tego jest bardzo podatna też na zarysowania. Aby tego uniknąć, powinniśmy wyposażyć się w drewniane łyżki. Pamiętajmy też o tym, aby nie szorować drucianą szczotką patelni, ale delikatną gąbeczką.

Jak wiemy już, smażenie na powłoce nieprzywierającej jest możliwe bez tłuszczu. Warto jednak raz na jakiś czas smażyć coś na oleju lub oliwie, aby powłoka non-stick tak szybko się nie zużywała. Jeśli absolutnie nie chcemy jeść dań na tłuszczu lub marnować jedzenia, to można natłuścić powierzchnię i umyć patelnię. Pamiętajmy, że patelni ceramicznej nie możemy myć w zmywarce, podobnie jak patelnie teflonowe.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama