Smażone warzywa z grzybami mun na patelni wok
Canva.com

Smażone warzywa z grzybami mun - azjatycki smakołyk!

Bo grzyby mun mają ogromną wartość odżywczą, a w połączeniu z warzywami stają się cennym wsparciem dla każdego z nas. A ponieważ przepis na to pyszne danie jest bardzo prosty, jego popularność nie powinna dziwić. Jak zatem przygotować smażone warzywa z grzybami mun?
Reklama

Składniki na pyszne warzywa

  • kiełki sojowe (10 dag)
  • fasolka szparagowa (10 dag)
  • kalafior (10 dag)
  • grzyby mun (6 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • marchew (1 sztuka)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: cukier (1 łyżka), sos sojowy (1 łyżka), sól i olej sezamowy (1 łyżeczka)

Jak przygotować azjatycki specjał?

Przemienienie wymienionych powyżej składników w zdrowe i pyszne danie o orientalnym charakterze nikomu nie powinno sprawić większych problemów. Od czego zacząć? Od namoczenia grzybów mun oraz pokrojenia ich w cienkie paski.

Następnie można pokroić w paski paprykę i marchewkę, podzielić kalafior na różyczki, a następnie wrzucić wszystkie składniki na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach smażenia można dodać sos sojowy, a na koniec skropić gotowe danie olejem sezamowym.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama