Pieczony pasztet i zdjęcie surowego boczku na jego tle.
Canva

Ta sztuczka sprawi, że pasztet nie będzie suchy!

Masz ochotę na prawdziwy pasztet? Smakowity, pachnący i – co więcej – bez konserwantów? Nie ma problemu! Spokojnie możesz sama go upiec. Sprawdź, co zrobić, żeby wyszedł idealny i nie za suchy! Wszyscy będą się nim zajadać!
Reklama

Sprawdzony przepis na pasztet domowy — co zrobić, żeby nie był za suchy?

Oczywiście musisz zadbać o to, żeby wybrać odpowiednie mięso do jego przyrządzenia, musi zawierać sporo tłuszczu. Rzecz jasna to nie wszystko. Kiedy będziesz go piec, musisz na czas pieczenia obłożyć go słoniną lub boczkiem. Takie cienko pokrojone mięso powinno leżeć na wierzchu pasztetu oraz na dnie formy, w której będzie pieczony.

Sprawdzony przepis na pasztet domowy — składniki

  • 0,5 kg surowego boczku
  • 300 gramów surowego boczku w plastrach (do obłożenia pasztetu)
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg antrykotu wołowego
  • 0,5 kg wątróbki
  • 3 bułki
  • 4 jajka
  • 4 cebule
  • smalec
  • bułka tarta
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 9 ziaren pieprzu
  • 9 ziaren angielskiego ziela
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Pieczony pasztet udekorowany natką pietruszki,  obok pomidor.
Canva

Sprawdzony przepis na pasztet domowy — krok po kroku

  1. Mięso (z wyjątkiem plastrów boczku do obłożenia pasztetu i wątróbki) umyj, osusz i pokrój.
  2. Cebule pokrój w kostkę.
  3. Mięso, cebule i ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liść laurowy umieść w garnku. Zalej wodą. Przykryj.
  4. Duś wszystko pod przykryciem przez 90 minut.
  5. Bułkę podziel na mniejsze części i dodaj do reszty rzeczy w garnku.
  6. Wątróbkę umieść we wrzątku na 2,5 - 3,5 minuty.
  7. Wyjmij przyprawy z wywaru, dodaj do niego wątróbkę.
  8. Odcedź płyn (jeśli jakiś został). Zmiel wszystko.
  9. Dodaj jajka, pieprz mielony, sól, gałkę muszkatołową.
  10. Formę (lub formy) na pasztet wysmaruj smalcem, posyp bułką tartą
  11. Na dno naczynia połóż plastry boczku.
  12. Nałóż mięsną masę. Przykryją ją również plastrami boczku.
  13. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Pasztet piecz przez 80 - 90 minut.

Jak podawać pasztet?

Świetnie smakuje na zimno w połączeniu z chlebem. Spokojnie możesz go jednak zjeść również na ciepło (na przykład trochę przesmażyć przed podaniem).

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama