Porcja szarlotki japońskiej, czyli makowca z jabłkami, podana na szklanym talerzyku ze srebrnym widelczykiem
Canva.com

Szarlotka japońska, czyli przepyszny makowiec z jabłkami. Idealne ciasto na Boże Narodzenie! #GlutenFree

Szarlotka japońska, nazywana także makowcem japońskim, to cudowne ciasto, które zachwyci zarówno miłośników szarlotek, jak i makowców. Połączenie mielonego maku, winnych jabłek i czekoladowej polewy sprawia, że to ciasto będzie gwiazdą każdego przyjęcia — w tym wigilijnej kolacji lub bożonarodzeniowego obiadu. Oto przepis na szarlotkę japońską, czyli makowiec z jabłkami.
Reklama

Składniki na szarlotkę japońską

  • 200 g miękkiego masła

  • 900 g gotowej masy makowej (1 puszka)

  • 5 jabłek szara reneta

  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g ciemnej czekolady

  • 50 g masła

  • 1 łyżka mleka lub słodkiej śmietanki

Masa makowa - podstawowy składnik makowca japońskiego
Canva.com

Jak zrobić szarlotkę japońską? Wykonanie krok po kroku

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  2. Miękkie masło ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru.

  3. Do puszystego kremu dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy masę.

  4. Do ubitego masła z żółtkami stopniowo dodajemy masę makową z puszki i delikatnie mieszamy.

  5. Teraz dodajemy starte jabłka oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszamy.

  6. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy z masą makową — mieszamy szpatułką lub dużą łyżką. 

  7. Prostokątną blachę lub dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę makową z jabłkami.

  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy szarlotkę japońską. Pieczemy ok. 60 minut.

  9. Upieczony makowiec japoński zostawiamy do ostygnięcia.

  10. Zimne ciasto dekorujemy polewą czekoladową. W miseczce, którą ustawiamy w kąpieli wodnej, czyli nad parającym wrzątkiem, rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła i mleka lub słodkiej śmietanki. Kiedy składniki się połączą, tak powstałą polewą zdobimy naszą wyjątkową szarlotkę z makiem. 

Bezglutenowy makowiec z jabłkami

Szarlotka japońska to ciasto, które wyróżnia się naprawdę wyjątkowym smakiem. Ten makowiec z jabłkami świetnie sprawdzi się w okresie Bożego Narodzenia, ponieważ wbrew swojej nazwie, zawiera składniki, które tradycyjnie podajemy na święta w Polsce. Dodatkowo jest to przepis bezglutenowy, dlatego świątecznym makowcem mogą cieszyć się także osoby z nietolerancją glutenu.

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama