Szarlotka japońska, czyli przepyszny makowiec z jabłkami. Idealne ciasto na Boże Narodzenie! #GlutenFree
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na szarlotkę japońską
200 g miękkiego masła
900 g gotowej masy makowej (1 puszka)
5 jabłek szara reneta
5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa czekoladowa
100 g ciemnej czekolady
50 g masła
1 łyżka mleka lub słodkiej śmietanki
Jak zrobić szarlotkę japońską? Wykonanie krok po kroku
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Miękkie masło ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru.
Do puszystego kremu dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy masę.
Do ubitego masła z żółtkami stopniowo dodajemy masę makową z puszki i delikatnie mieszamy.
Teraz dodajemy starte jabłka oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszamy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy z masą makową — mieszamy szpatułką lub dużą łyżką.
Prostokątną blachę lub dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę makową z jabłkami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy szarlotkę japońską. Pieczemy ok. 60 minut.
Upieczony makowiec japoński zostawiamy do ostygnięcia.
Zimne ciasto dekorujemy polewą czekoladową. W miseczce, którą ustawiamy w kąpieli wodnej, czyli nad parającym wrzątkiem, rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła i mleka lub słodkiej śmietanki. Kiedy składniki się połączą, tak powstałą polewą zdobimy naszą wyjątkową szarlotkę z makiem.
Bezglutenowy makowiec z jabłkami
Szarlotka japońska to ciasto, które wyróżnia się naprawdę wyjątkowym smakiem. Ten makowiec z jabłkami świetnie sprawdzi się w okresie Bożego Narodzenia, ponieważ wbrew swojej nazwie, zawiera składniki, które tradycyjnie podajemy na święta w Polsce. Dodatkowo jest to przepis bezglutenowy, dlatego świątecznym makowcem mogą cieszyć się także osoby z nietolerancją glutenu.