canva.com
Szarlotka z kratką. Ten przepis skradł serca niejednej pani domu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kiedy myślimy o pysznych i klasycznych wypiekach, jednym z pierwszych smaków, które przychodzą nam na myśl, jest szarlotka. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczny deser zdobył serca niejednej pani domu na całym świecie. Wśród różnorodnych wersji tego przysmaku, szarlotka z kratką wyróżnia się swoim wyjątkowym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.
Reklama
Przygotowanie szarlotki z kratką może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednim przepisem i techniką, z powodzeniem możemy stworzyć ten niezwykły efekt. Przedstawiamy przepis, który pozwoli Ci osiągnąć nie tylko atrakcyjny wygląd, ale także smak, który zachwyci podniebienia Twoich gości i najbliższych.
Szarlotka z kratką - przepis
Składniki:
- 6-7 dużych jabłek (najlepiej gatunku tartego, np. szara reneta lub antonówka),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- odrobina cukru waniliowego (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Na początek, przygotujemy nadzienie ze świeżych jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy je cynamonem oraz odrobiną cukru waniliowego, mieszamy delikatnie, aby równomiernie je pokryć i odstawiamy na chwilę, aby puściły sok.
- Następnie, przystępujemy do przygotowania ciasta. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zagniatamy składniki palcami lub za pomocą roboty kuchennej, aż uzyskamy kruszonkę o równomiernie rozproszonym maśle.
- Do kruszonki dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, ale tylko do momentu, gdy składniki się połączą. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt dokładnie zagniatane, aby nie stało się twarde.
- Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą niż drugą. Większą część ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim dno oraz boki tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie, na cieście rozkładamy przygotowane wcześniej jabłka, starając się równomiernie je rozłożyć.
- Drugą część ciasta rozwałkowujemy na podobną grubość i za pomocą foremki do ciastek wytnijmy z niej równe paski, które ułożymy na wierzchu ciasta, tworząc efektowną kratkę.
- Na koniec, posmarujmy wierzch szarlotki rozkłóconym jajkiem i wstawmy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze około 180°C przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie złocisty, a jabłka miękkie i soczyste.
- Po wyjęciu z piekarnika, szarlotkę polejmy odrobiną miodu lub polepszaczem do pieczywa, aby nadać wierzchowi połysku.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ciesząc się smakiem polskiej tradycji: wszystko o szarlotce!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, to na pewno nie możesz przegapić szarlotki! To tradycyjne polskie ciasto, które jest nie tylko pyszne, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź jak przygotować ten pyszny deser!
Jakie jabłka na szarlotkę? Te odmiany są najlepsze!
Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Aby jednak uzyskać najlepszy smak, ważny jest wybór odpowiednich jabłek. W tym artykule dowiesz się, jakie jabłka na szarlotkę wybrać, aby uzyskać doskonały smak. Przedstawimy również najlepszy przepis na szarlotkę oraz porady, jak ją podawać.
Babcina szarlotka z kruszonką - niezapomniany smak na każdą okazję!
Szarlotka to jedno z najbardziej uwielbianych ciast w polskiej kuchni. Nic dziwnego, że przepis na to tradycyjne i pyszne danie często przechodzi z pokolenia na pokolenie. Jednak istnieje wiele wariantów szarlotki, a jeden z najsmaczniejszych to babcina szarlotka z kruszonką.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl