Canva
Babcina szarlotka z kruszonką - niezapomniany smak na każdą okazję!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szarlotka to jedno z najbardziej uwielbianych ciast w polskiej kuchni. Nic dziwnego, że przepis na to tradycyjne i pyszne danie często przechodzi z pokolenia na pokolenie. Jednak istnieje wiele wariantów szarlotki, a jeden z najsmaczniejszych to babcina szarlotka z kruszonką.
Reklama
Składniki:
- 6-8 średnich jabłek (najlepiej kwaśnych, takich jak Antonówka)
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego)
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Na początku warto przygotować jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Możesz również zostawić skórkę na jabłkach, jeśli lubisz szarlotkę z dodatkową teksturą.
- Następnie zajmiemy się przygotowaniem kruszonki. W misce połącz mąkę, cukier, cynamon i szczyptę soli. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozgnieć palcami, aż powstanie kruszonka o grudkowatej konsystencji. Możesz również użyć blendera kuchennego, aby to zrobić szybko i łatwo.
- Teraz przystępujemy do ciasta. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj pokrojone zimne masło i zagnieć składniki razem, aż powstanie krucho-ciastowe ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części - jedną nieco większą, która posłuży do wyłożenia dna formy, i drugą, mniejszą, która posłuży do pokrycia wierzchu ciasta.
- Wyłóż większą część ciasta na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy około 24 cm. Rozprowadź je równomiernie po dnie i bokach formy.
- Na wierzch ciasta nałóż przygotowane wcześniej plasterki jabłek. Możesz je poukładać w jednej warstwie lub ułożyć je warstwowo - to zależy od Twojego gustu.
- Posyp jabłka przygotowaną wcześniej kruszonką. Upewnij się, że równomiernie pokrywa całą powierzchnię jabłek.
- Na koniec przygotuj drugą część ciasta. Rozwałkuj je na grubość około 1 cm i pokrój w paski lub foremkami w kształcie pasków.
- Ułóż paski ciasta na wierzchu kruszonki, tworząc charakterystyczny wzór kratki.
- Wstaw formę z szarlotką do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie rumiany, a jabłka miękkie.
- Gdy szarlotka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz podawać ją na ciepło lub zimno - obie wersje są pyszne!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Szarlotka z kratką. Ten przepis skradł serca niejednej pani domu
Kiedy myślimy o pysznych i klasycznych wypiekach, jednym z pierwszych smaków, które przychodzą nam na myśl, jest szarlotka. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczny deser zdobył serca niejednej pani domu na całym świecie. Wśród różnorodnych wersji tego przysmaku, szarlotka z kratką wyróżnia się swoim wyjątkowym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.
Ciesząc się smakiem polskiej tradycji: wszystko o szarlotce!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, to na pewno nie możesz przegapić szarlotki! To tradycyjne polskie ciasto, które jest nie tylko pyszne, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź jak przygotować ten pyszny deser!
Jakie jabłka na szarlotkę? Te odmiany są najlepsze!
Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Aby jednak uzyskać najlepszy smak, ważny jest wybór odpowiednich jabłek. W tym artykule dowiesz się, jakie jabłka na szarlotkę wybrać, aby uzyskać doskonały smak. Przedstawimy również najlepszy przepis na szarlotkę oraz porady, jak ją podawać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl