Porcja szarlotki z kruszonką i delikatną bezą
Canva.com

Szarlotka z kruszonką — cudowne połączenie kruchego ciasta, jabłek i delikatnej piankowej bezy!

Szarlotka z kruszonką to klasyk wśród szarlotek i prawdziwa królowa wypieków z jabłkami. Tradycyjnie przygotowujemy ją na spodzie z kruchego ciasta, na którym zapiekamy nadzienie z duszonych jabłek, przykryte bezą oraz rozpływająca się w ustach kruszonką. Ta szarlotka to pozycja obowiązkowa na liście wrześniowych wypieków!
Reklama

Składniki na ciasto i nadzienie szarlotki z kruszonką

Kruche ciasto

  • 350 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • 3  jajka – oddzielnie białka i żółtka 

  • 100 g cukru pudru

  • 3 łyżki białego cukru do piany

  • szczypta soli

  • cukier puder do dekoracji

Mus jabłkowy do szarlotki

  • 2 kg winnych jabłek 

  • 5 goździków

  • 2 łyżki cukru waniliowego

Porcja szarlotki z kruszonką
Canva.com

Jak upiec szarlotkę z kruszonką?

  1. Przesianą mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, aż powstaną grudki. Dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze raz siekamy.

  2. Z grudek z mąki i masła formujemy stożek i robimy w nim wgłębienie. Wbijamy w nie żółtka jajek.

  3. Szybko zarabiamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części – 2/3 i 1/3, owijamy je folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2 godziny, a nawet na całą noc.

  4. Jabłka na szarlotkę myjemy, obieramy ze skórek, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 

  5. Wrzucamy je do rondla, dodajemy goździki i odrobinę wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dosypujemy cukier waniliowy. Gotowe jabłka zostawiamy do wystygnięcia.

  6. Większą część schłodzonego ciasta wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim spód oraz boki natłuszczonej formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. 

  7. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut.

  8. Ubijamy pianę z pozostałych białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już sztywna, nie przerywając ubijania, dodajemy po jednej łyżce cukier. Cukier musi się zupełnie rozpuścić, a piana stanie się lśniąca.

  9. Na podpieczone ciasto wykładamy mus jabłkowy, następnie warstwę piany ubitej z cukrem. Z lodówki wyjmujemy mniejszą porcję ciasta i na tarce ścieramy go na pianę — tak powstanie warstwa kruszonki. Grudki zimnego ciasta równomiernie rozprowadzamy. 

  10. Formę z szarlotką ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 190 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 20 do 25 minut. Kruszonka musi być złota.

  11. Upieczoną szarlotkę oprószamy cukrem pudrem.

Szarlotka podana z lodami i listkiem mięty
Canva.com

Tę cudowną szarlotkę z kruszonką podajemy na ciepło, na zimno, z lodami, z bitą śmietaną, z sosem karmelowym, z polewą czekoladową, z prażonymi orzechami włoskimi… możliwości jest naprawdę mnóstwo. Smacznego!

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama