Szarlotka z kruszonką — cudowne połączenie kruchego ciasta, jabłek i delikatnej piankowej bezy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na ciasto i nadzienie szarlotki z kruszonką
Kruche ciasto
350 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
3 jajka – oddzielnie białka i żółtka
100 g cukru pudru
3 łyżki białego cukru do piany
szczypta soli
cukier puder do dekoracji
Mus jabłkowy do szarlotki
2 kg winnych jabłek
5 goździków
2 łyżki cukru waniliowego
Jak upiec szarlotkę z kruszonką?
Przesianą mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, aż powstaną grudki. Dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze raz siekamy.
Z grudek z mąki i masła formujemy stożek i robimy w nim wgłębienie. Wbijamy w nie żółtka jajek.
Szybko zarabiamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części – 2/3 i 1/3, owijamy je folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2 godziny, a nawet na całą noc.
Jabłka na szarlotkę myjemy, obieramy ze skórek, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Wrzucamy je do rondla, dodajemy goździki i odrobinę wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dosypujemy cukier waniliowy. Gotowe jabłka zostawiamy do wystygnięcia.
Większą część schłodzonego ciasta wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim spód oraz boki natłuszczonej formy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut.
Ubijamy pianę z pozostałych białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już sztywna, nie przerywając ubijania, dodajemy po jednej łyżce cukier. Cukier musi się zupełnie rozpuścić, a piana stanie się lśniąca.
Na podpieczone ciasto wykładamy mus jabłkowy, następnie warstwę piany ubitej z cukrem. Z lodówki wyjmujemy mniejszą porcję ciasta i na tarce ścieramy go na pianę — tak powstanie warstwa kruszonki. Grudki zimnego ciasta równomiernie rozprowadzamy.
Formę z szarlotką ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 190 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 20 do 25 minut. Kruszonka musi być złota.
Upieczoną szarlotkę oprószamy cukrem pudrem.
Tę cudowną szarlotkę z kruszonką podajemy na ciepło, na zimno, z lodami, z bitą śmietaną, z sosem karmelowym, z polewą czekoladową, z prażonymi orzechami włoskimi… możliwości jest naprawdę mnóstwo. Smacznego!