Tradycyjna szarlotka z rosą z przepisu babci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki potrzebne na szarlotkę z rosą z przepisu babci
Ciasto
400 g mąki pszennej lub krupczatki
4 jajka
100 g cukru pudru + 3 łyżki
250 g masła lub margaryny
szczypta soli
Nadzienie z jabłek
4 – 5 duże jabłka (najlepsze będą antonówki lub szara reneta)
kawałek kory cynamonu
2 - 3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
Jak zrobić szarlotkę z rosą? Wykonanie krok po kroku
Zimne masło siekamy z przesianą mąką i cukrem pudrem (100 g). Możemy użyć do tego celu malaksera i miksować pulsacyjnie.
Do “piasku” z masła i mąki dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Białka wbijamy do osobnej miski i chwilowo odstawiamy do lodówki.
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy jabłka na szarlotkę.
Canva.comWymyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Pokrojone jabłka wrzucamy do rondla o grubym dnie, wlewamy tam odrobinę wody i dusimy owoce do miękkości. W czasie duszenia do jabłek dodajemy kawałek kory cynamonu i cukier waniliowy lub esencję waniliową. Na koniec ewentualnie dosładzamy mus jabłkowy do smaku.
Jabłka zostawiamy, aby lekko ostygły.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i cienką warstwą rozkładamy je na natłuszczonej blasze do ciast lub w tortownicy. Ciastem wyklejamy także brzegi formy na wysokość ok. 2 cm. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut.
Na kilka minut przed końcem podpiekania ciasta ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana jest już sztywna, nie przerywając ubijania, dodajemy po jednej łyżce cukru. Ubijamy, aż cukier zupełnie się rozpuści, a piana będzie błyszcząca.
Na podpieczony spód z kruchego ciasta nakładamy nadzienie z jabłek, a na wierzchu rozprowadzamy ubitą pianę z cukrem, tworząc dekoracyjne fale.
Wstawiamy szarlotkę do piekarnika, obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok. 25 minut tak, aby piana była złota.
Gotową szarlotkę możemy podawać na ciepło — z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Jednak aby uzyskać efekt rosy, czyli złotych kropelek na wierzchu ciasta, musimy zostawić ją do wystygnięcia pod przykryciem (np. ściereczką lub papierem do pieczenia). Dzięki temu cukier z piany zamieni się w płynny karmel, czyli rosę i cudownie ozdobi naszą szarlotkę. Smacznego!