canva.com
Szybka sałatka dla gości: 5 minut i gotowe!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak szybko przygotować pyszną sałatkę dla gości? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą zaimponować swoim gościom, ale nie mają na to wiele czasu. Szybka sałatka dla gości to jednak nie tylko kwestia czasu, ale także odpowiedniego doboru składników. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na smaczne i zdrowe sałatki, które z pewnością zachwycą waszych gości.
Reklama
Sałatka z brokułami, migdałami i winogronami
Ta sałatka to połączenie chrupiących migdałów, soczystych winogron i delikatnego brokułu. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna. Przygotujesz ją w zaledwie 30 minut.
- 1/2 główki brokuła
- 1/3 szklanki migdałów bez skórki
- garść czerwonych winogron
- 10 rzodkiewek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze przez około 5 minut, tak aby był lekko chrupiący.
- Migdały podsmaż na suchej patelni, aż staną się złociste.
- Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
- Winogrona przekrój na pół.
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce.
- Polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Mieszaj delikatnie, aby składniki się połączyły.
canva.com
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Ta sałatka to połączenie soczystego tuńczyka, jajek i chrupiącej sałaty. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna.
Reklama
Przygotujesz ją w zaledwie 15 minut.
- 1 puszka tuńczyka w wodzie
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść sałaty
- 1/2 ogórka
- 4 pomidory koktajlowe
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Tuńczyka odsącz z wody i rozdrobnij widelcem.
- Jajka pokrój w kostkę.
- Na talerzu ułóż liście sałaty.
- Ogórka pokrój w kostkę, pomidory przekrój na pół.
- Wszystkie składniki połącz na talerzu.
- Jogurt wymieszaj z solą i pieprzem, polej nim sałatkę.
- Mieszaj delikatnie, aby składniki się połączyły.
Zobacz także
Porada dla kucharzy amatorów
- Jeśli chcesz zrobić szybką i smaczną sałatkę, pamiętaj, że składniki powinny być dobrej jakości i świeże.
- W przypadku sałaty lepiej wybierać młode liście, które są delikatniejsze.
- Dobrze jest też dodawać do sałatek różne ziarna i orzechy, które nadają im chrupkości.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Sałatka z sałaty lodowej - prosta i pyszna
Sałatka z sałaty lodowej to idealne danie na letnie dni. Świeża, chrupiąca sałata lodowa w połączeniu z innymi smakowymi składnikami tworzy doskonałą surówkę, która idealnie komponuje się z różnymi rodzajami obiadów. W tym artykule podzielimy się przepisem na sałatkę z sałaty lodowej, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl