Ta sałatka króluje na polskich stołach od lat. Co jeszcze zrobić na święta?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Największą wagę przywiązuje się zwykle do potraw serwowanych podczas samej wieczerzy wigilijnej, jednakże w kolejnych dniach świąt także należy umieścić coś na stołach, zwłaszcza jeśli zaprasza się do siebie gości albo planuje się pójść go kogoś z wizytą i chce się zabrać ze sobą coś samodzielnie przygotowanego.
Jarzynowa królowa - bez tego nie ma świąt
Klasyka gatunku, królowa wszystkich polskich potraw świątecznych to oczywiście tradycyjna sałatka jarzynowa, na którą każda perfekcyjna pani domu ma swój perfekcyjny patent.
W niektórych domach wykonuje się ją z dodatkiem suszonych grzybków, w innych uzupełnia śmietaną albo jogurtem zamiast majonezu. Sałatka jarzynowa bywa bardziej gęsta lub kremowa, a i kawałki występujących w niej warzyw mogą być mniejsze, średnie lub większe. Przyprawy także potrafią zmienić ją nie do poznania, zwłaszcza jeśli ktoś zdecyduje się nie ograniczać do samej soli i pieprzu, a odważnie doda do sałaki odrobinę chili albo utarty kminek. Fajnym dodatkiem jest też świeża natka pietruszki lub pokrojona cebula dymka. Sałatkę jarzynową warto przygotować w większej ilości, bo ona prawie zawsze jako pierwsza znika z półmisków.
A jakie inne potrawy świąteczne sprawdza się na stołach?
Aby wzbogacić sałatkę o dodatek białka i tłuszczu, do bazy wykonanej z jakiegoś zielonego miksu sałat i dowolnych dodatków wystarczy dorzucić kawałki śledzia albo nawet plastry wędzonego łososia. Znakomitym smakiem wyróżni się również sałatka, w której rolę gościa honorowego odegrają pieczarki. Ogólnie rzecz biorąc z tego typu dodatkami warto trochę pokombinować. Nie wszystko na świątecznym stole musi być proste, typowe i tradycyjne.