Ta zupa jest jedną z najzdrowszych. Wystarczy kilka składników
Do przeczytania w ok. 1 min.
W rankingu najzdrowszych zup to właśnie zupa z selera korzeniowego zajmuje czołowe miejsce. Dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej? Oto przepis!
Zalety zupy selerowej
Zupa z selera to prawdziwa moc witamin - zawiera witaminy E, A oraz witaminy z grupy B. Korzeń selera jest bogactwem flawonoidów, czyli substancji bioaktywnych, które chronią nas przed chorobami i starzeniem. Mają także właściwości przeciwzapalne. Jak przyrządzić zupę selerową?
Przepis na pyszną i zdrową zupę selerową
Składniki:
- pół cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 seler
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- czerstwa bułka
Sposób przygotowania:
Na patelni roztop masło, wrzuć starty na tarce seler korzeniowy i drobno pokrojoną cebulę. Warzywa duś pod przykrywką przez około 5 minut. Następnie przełóż je do garnka i wlej pół litra wody, dopraw całość pieprzem i solą. Bulion gotuj przynajmniej 10 minut, a potem zmiksuj zupę za pomocą blendera. Danie serwuj z domowymi grzankami przygotowanymi z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego.