canva.com
Tarta cytrynowa z bezą jak marzenie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz przepisu na deser, który zrobi wrażenie na Twoich gościach, to tarta cytrynowa z bezą będzie idealnym wyborem. Ta słodka, kwaśna i chrupiąca tarta z pewnością zadowoli podniebienia Twoich bliskich i znajomych. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na tę pyszną tartę, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnej tarty cytrynowej z bezą.
Reklama
Przepis na tartę cytrynową z bezą
Oto przepis na tartę cytrynową z bezą
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cytryny (sok i skórka)
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier puder, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
- Wymieszaj jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszeną, sok i skórkę z cytryn.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
- Przełóż ciasto do formy i wylej na nie nadzienie z jajek i cukru.
- Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-40 minut.
- Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie do momentu, gdy masa będzie lśniąca i sztywna.
- Przełóż masę na tartę i włóż ją ponownie do piekarnika, aby zrumienić bezę.
- Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
canva.com
Jak podawać tartę cytrynową z bezą?
Reklama
Tartę cytrynową z bezą najlepiej podawać na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Możesz ją udekorować świeżymi owocami lub posypać cukrem pudrem. Podanie tarty z kulką lodów waniliowych również będzie dobrym pomysłem.
Porady na temat przygotowania tarty cytrynowej z bezą
- Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem przygotowywania tarty.
- Przed włożeniem do piekarnika, upewnij się, że nadzienie jest równomiernie rozprowadzone na cieście.
- Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Aby uzyskać taki efekt, piecz ją na złoty kolor, ale nie przypiekaj.
- Jeśli nie chcesz, aby tarta była zbyt słodka, zmniejsz ilość cukru w przepisie.
- Możesz dodać więcej skórki cytrynowej, aby nadać tarcie bardziej intensywny smak cytryny.
Zobacz także
Tarta jak ze snów
Tarta cytrynowa z bezą to pyszny i elegancki deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Przepis na tę tartę jest prosty i łatwy do wykonania, a dzięki naszym poradom, z pewnością uda Ci się przygotować idealną tartę. Pamiętaj, aby podawać tę tartę na zimno i udekorować ją świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Skórka z cytryny: Aromatyczny sekret zdrowej kuchni
Skórka z cytryny to niezwykle aromatyczny i smakowy składnik, który może dodać wyjątkowego smaku i zapachu do wielu potraw. Nie tylko jest używana w kuchni, ale ma także wiele korzyści zdrowotnych. Dowiedz się więcej o skórce z cytryny i jak ją wykorzystać w swojej kuchni.
Szybka tarta na cieście francuskim
Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania różnych pyszności, w tym również tart. Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na smaczną tartę na cieście francuskim, to jesteś we właściwym miejscu! W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na szybką tartę na cieście francuskim, która zachwyci Twoje podniebienie.
Jak wykorzystać cytrynę do czyszczenia: proste porady domowe
Cytryna to nie tylko smaczny owoc, ale również skuteczne narzędzie do utrzymania naszego domu w czystości. Jeśli chcecie poznać kilka trików, które sprawią, że Wasze czyszczenie będzie jeszcze bardziej efektywne, to zapraszamy do lektury!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl