Tarta cytrynowa z bezą na białym talerzu. W tle cytryny w miseczce i mały talerzyk
canva.com

Tarta cytrynowa z bezą jak marzenie!

Jeśli szukasz przepisu na deser, który zrobi wrażenie na Twoich gościach, to tarta cytrynowa z bezą będzie idealnym wyborem. Ta słodka, kwaśna i chrupiąca tarta z pewnością zadowoli podniebienia Twoich bliskich i znajomych. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na tę pyszną tartę, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnej tarty cytrynowej z bezą.
Reklama

Przepis na tartę cytrynową z bezą

Oto przepis na tartę cytrynową z bezą

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 cytryny (sok i skórka)
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier puder, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
  3. Wymieszaj jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszeną, sok i skórkę z cytryn.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
  5. Przełóż ciasto do formy i wylej na nie nadzienie z jajek i cukru.
  6. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-40 minut.
  7. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie do momentu, gdy masa będzie lśniąca i sztywna.
  9. Przełóż masę na tartę i włóż ją ponownie do piekarnika, aby zrumienić bezę.
  10. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Porcja tarty cytrynowej z bezą na małym talerzyku. W tle widoczna tarta i cytryna
canva.com

Jak podawać tartę cytrynową z bezą?

Reklama

Tartę cytrynową z bezą najlepiej podawać na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Możesz ją udekorować świeżymi owocami lub posypać cukrem pudrem. Podanie tarty z kulką lodów waniliowych również będzie dobrym pomysłem.

Porady na temat przygotowania tarty cytrynowej z bezą

  • Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem przygotowywania tarty.
  • Przed włożeniem do piekarnika, upewnij się, że nadzienie jest równomiernie rozprowadzone na cieście.
  • Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Aby uzyskać taki efekt, piecz ją na złoty kolor, ale nie przypiekaj.
  • Jeśli nie chcesz, aby tarta była zbyt słodka, zmniejsz ilość cukru w przepisie.
  • Możesz dodać więcej skórki cytrynowej, aby nadać tarcie bardziej intensywny smak cytryny.

Tarta jak ze snów

Tarta cytrynowa z bezą to pyszny i elegancki deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Przepis na tę tartę jest prosty i łatwy do wykonania, a dzięki naszym poradom, z pewnością uda Ci się przygotować idealną tartę. Pamiętaj, aby podawać tę tartę na zimno i udekorować ją świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama