Tarta śliwkowa z budyniem na ciepło. Nie potrzebujesz budyniu z torebki!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki tartę śliwkową z budyniem na ciepło
Ciasto na szarlotkę
300 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny do pieczenia
2 żółtka
10 dag cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie ze śliwek
700 g śliwek węgierek
1 łyżka rodzynek
2 łyżki posiekanych migdałów
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
Krem budyniowy
1½ szklanki mleka
3 żółtka
100 g cukru
50 g mąki pszennej
100 g masła
Jak upiec tartą śliwkową z budyniem na ciepło?
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy zimne masło. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtka i szczyptę soli. Szybko zarabiamy kruche ciasto. Formujemy z ciasta kulę i na godzinę umieszczamy w lodówce.
Przygotowujemy domowy budyń do tarty. Do rondla wlewamy szklankę mleka, dodajemy masło i zaczynamy je podgrzewać.
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i do masy dolewamy ½ szklanki zimnego mleka. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Żółtka z mąką i mlekiem ostrożnie wlewamy do rondla z ciepłym mlekiem. Cały czas mieszamy i doprowadzamy budyń do zagotowania. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Zimne ciasto dzielimy na dwie części: ¼ i ¾. ¼ ciasta wstawiamy do zamrażalnika. Większą część rozwałkowujemy i układamy w nasmarowanej masłem formie. Równomiernie rozkładamy ciasto i dziurkujemy je widelcem.
Kruchy spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut.
W tym czasie szykujemy śliwki węgierki. Owoce drylujemy i mieszamy z rodzynkami, posiekanymi migdałami i cynamonem.
Tak przygotowane śliwki wykładamy na podpieczony spód tarty. Na owoce nakładamy warstwę domowego budyniu. Pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na górę tarty.
Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 do 30 minut, aż wierzch będzie złoty.
Tartę śliwkową z budyniem podajemy na ciepło z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub słodkim sosem jogurtowym. Ciasto jest też pyszne na zimno, jednak jest tak obłędnie dobre, że nigdy nie zdąży ostygnąć przed zniknięciem z talerza.