Te przyprawy musisz dodać do rosołu. Inaczej będzie niedobry
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie dodatki najlepiej skomponują się z warzywnym bądź mięsnym bulionem, a jednocześnie przesadnie go nie przytłoczą?
Czarny pieprz - idealna przyprawa do rosołu
To, co na pewno zawsze pasuje do rosołu, to nic innego jak po prostu zwykły czarny pieprz. Musi być go naprawdę dużo. Całe ziarna pieprzu dodaje się do zupy już na wstępnym etapie gotowania, by wydobyć z nich głębię i stworzyć pewną wyrazistość w bulionie, jednakże pod sam koniec, gdy tej zupy będzie się już próbować, w razie potrzeby (a zwykle ta potrzeba występuje) warto wprowadzić jeszcze pieprz świeżo mielony, mieląc go w młynku albo specjalnym młynku automatycznym.
Jakie przyprawy do rosołu?
Równie ważna jest sól. Dodaje się ją dopiero pod koniec gotowania, albowiem wcześniej nie ma to sensu, gdyż gotujący się bulion paruje, dlatego nie da się go dosolić tak, by tak samo smakował on na początku gotowania, jak i przy wylewaniu go na talerz. Inne dobre przyprawy do rosołu to oczywiście liście laurowe oraz ziele angielskie czy nawet czosnek. Typowo rosołowy smak zupy można uzyskać za sprawą świeżego lub suszonego lubczyku. To właśnie z tego ziela powstaje popularne maggi, którego używa się wtedy, gdy bulion okazuje się mieć zbyt słaby i nie do końca pożądany smak.
Najlepiej dobrane przyprawy do rosołu same z siebie niewiele jednak zdziałają, jeżeli zupa zostanie przygotowana na kiepskiej jakości składnikach. Szczególnie ważne jest mięso, które najlepiej kupować w sprawdzonych punktach lub bezpośrednio u rzeźnika, na pewno nie w supermarkecie. Żadne przyprawy do rosołu nie zastąpią też świeżych jędrnych warzyw, kupowanych na straganach bądź zbieranych we własnym ogródku.