Tego nie jedz, jeżeli masz SIBO. Oto produkty ZAKAZANE
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czego nie jeść, gdy chorujemy na SIBO?
Do produktów fermentujących należą wybrane gatunki warzyw i roślin. Na jelita przy SIBO źle działają wszelakie rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica, a nawet fasola lub bób), cebula i czosnek oraz ogólnie rzecz biorąc warzywa wzdymające. Większość owoców jest dozwolona, aczkolwiek wyklucza się jabłka, gruszki i banany, czyli owoce zawierające poliole. Niewskazane będą sztuczne słodziki i ogólnie rzecz biorąc substancje słodzące stosowane w większych ilościach, nawet te naturalne, czyli chociażby miód albo fruktoza, która pochodzi przecież z owoców, a mimo tego dla osób cierpiących na SIBO jest niezdrowa.
Dieta a SIBO
Bakterie ulegają namnożeniu także pod wpływem disacharydów, do których należy przede wszystkim laktoza, występująca w nabiale, czyli mleku, jogurtach, twarogach, serach i serkach. W kontekście pieczywa SIBO produkty zakazane to niemalże wszystkie wyroby pełnoziarniste, wykonane z pełnego ziarna, nieoczyszczone i wyróżniające się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
To, co powszechnie uchodzi za zdrowe, nagle musi zostać odrzucone. Eliminuje się bowiem ciemne pieczywo, ciemne makarony i ryż oraz niektóre kasze, a zaczyna wybierać pieczywo jasne i ogólnie rzecz biorąc produkty wykonane z najzwyklejszej mąki pszennej.
Ściśle przestrzegana dieta bardzo szybko poprawia stan pacjenta, a gdy jego samopoczucie staje się lepsze, pojawia się motywacja do kontynuowania starań. Istnieje zresztą szansa, że niektóre SIBO produkty zakazane można będzie ponownie wprowadzić do diety, jeżeli tylko wprowadzi się je do jadłospisu na spokojnie i zwróci się uwagę na to, czy organizm dobrze je toleruje.