Ten błąd popełnia wielu kucharzy przy pieczeniu babki drożdżowej. SPRAWDŹ!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować babkę drożdżową?
Babka to nieodzowny przysmak na polskim stole. Zdarza się, że deser po upieczeniu nie jest idealnie puszysty i wygląda niezbyt zachęcająco. Najprawdopodobniej przyczyną tego jest niewłaściwa temperatura poszczególnych składników.
Wielu domowych kucharzy popełnia ogromny błąd, ponieważ dodaje do ciasta zimne masło oraz jajka, przez co masa może się zważyć. Zanim zaczniesz pracę w kuchni, wcześniej wyciągnij wszystkie produkty z chłodziarki, aby nabrały temperatury pokojowej. Pamiętaj o tej zasadzie zwłaszcza w czasie świątecznych przygotowań. Dzięki temu twój deser będzie smakował jak z najlepszej cukierni i zaliczysz go do grupy najbardziej udanych wypieków.
Przechowywanie babki - smacznej i puszystej
Babka to smakowite ciasto, które niestety dość szybko traci swoją świeżość. Aby cieszyć się jej smakiem jak najdłużej, powinieneś przechowywać ją we właściwy sposób.
Wypiek połóż w lodówce albo innym chłodnym miejscu. Jeśli postawisz go w pobliżu źródeł ciepła, wtedy zacznie szybko wysychać. Najlepiej umieść babkę na specjalnej tacy z przykrywką, a jeśli jej nie posiadasz, po prostu owiń ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Świeże ciasto warto zjeść w ciągu kilku dni, ale równie dobrze można je zamrozić. Wcześniej należy je pokroić na małe kawałki, a potem przenieść do zamykanego pojemnika lub specjalnego woreczka na pożywienie. To sprawi, że nie będzie chłonąć aromatu innych produktów umieszczonych w zamrażarce.