TEN jogurt na śniadanie to dobry wybór. Zawsze warto go mieć w lodówce
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mimo iż z uwagi na smak przypomina on deser, w rzeczywistości potrafi być pełnowartościowym posiłkiem. Tylko na jakim jogurcie go wykonać? Co wybrać - klasyczny jogurt wykonany z mleka krowiego, jogurt wegański czy może jogurt wysokobiałkowy z dodatkiem odżywki białkowej?
Zwykły jogurt naturalny to najbardziej uniwersalny wybór.
Ma neutralny smak i pasuje dosłownie do wszystkiego, dlatego z powodzeniem można go łączyć z różnymi owocami, orzechami, ziarnami, kremami, pastami czy nawet czekoladą. To, czego w nim jednak brakuje, to białka, które jest jednak bardzo ważnym makroskładnikiem dla osób ćwiczących na siłowni i znajdujących się na etapie budowania sylwetki poprzez kształtowanie siły i muskulatury. W pewnym sensie taką proteinową wersją jogurtu naturalnego jest skyr, czyli jogurt islandzki.
Można do dostać w różnych wersjach smakowych, chociażby wersji waniliowej albo z dodatkiem wiśni lub jagodowego dżemu, jednakże jeśli chce się kupować zdrowe jogurty, zawsze warto sięgać po ich warianty naturalne, w których nie będzie niepotrzebnego cukru, aromatów i barwników.
Czy są jogurty dla tych, którzy nie tolerują laktozy?
Zarówno klasyczny jogurt naturalny, jak i skyr czy też jogurt grecki są jednak wyrobami wykonywanymi na mleku krowim, które nie może być spożywane przez osoby mające nietolerancję laktozy oraz te będące na diecie wegańskiej, niespożywające żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście popularne rodzaje jogurtów to również jogurty przygotowywane ze zbóż i orzechów.
Są to serki kokosowe, sojowe, ale też owsiane i wykonywane na orzechach nerkowców. Wbrew pozorom mają bardzo dobry smak, przez niektórych uznawany za lepszy od smaku zwykłego jogurtu naturalnego. Takim jogurtem wegańskim można śmiało urozmaicić codzienną dietę, nawet jeśli normalnie spożywa się mleko krowie i wykonywane z niego artykuły.