Ten miód jest lepszy od lipowego. Nie każdy zna jego właściwości
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przyczynia się do szybszego pokonania przeziębienia, grypy i chorób górnych dróg oddechowych. Ponadto jest w stanie przyspieszyć regenerację naskórka oraz błon śluzowych i ułatwić gojenie się ran, dlatego bywa stosowany przy różnych rozwiniętych chorobach skórnych, zwłaszcza tych niereagujących pozytywnie na kuracje oparte na tradycyjnych medykamentach.
Czym właściwie jest miód manuka?
Otóż jest to wyjątkowa odmiana miodu, którą są w stanie produkować wyłącznie pszczoły z gatunku Apis mellifera i to jedynie za sprawą nektaru wydobywanego ze specjalnej odmiany kwiatów pochodzących z krzewu manuka. Krzew ten rośnie i zakwita niemalże wyłącznie na terenie Nowej Zelandii. Jego trudna dostępność sprawia, że produkcja miodu manuka jest mocno ograniczona, co z kolei przekłada się oczywiście na wysoką cenę miodu oraz na to, że ciężko go dostać w dyskontach i zwykłych supermarketach.
Właściwości miodu manuka
Warto się jednak o to postarać, bo miód manuka właściwości są zupełnie inne i często jednak dużo lepsze od właściwości innych, popularniejszych w Polsce miodów, takich jak miody lipowe bądź wielokwiatowe. Potwierdzono, że nowozelandzki słodki przysmak ma działanie przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, a ponadto zwalcza bakterie i chroni przed ich nagromadzeniem się w organizmie oraz łagodzi i zmniejsza stany zapalne. Jest silnym naturalnym antybiotykiem, zastępującym doskonale tradycyjne antybiotyki, które zawsze mają sporo skutków ubocznych.
Warto po niego sięgnąć wtedy, gdy ma się problemy z osłabioną odpornością.
Miód manuka należy przyjmować dwa razy na dobę w porcji wynoszącej po jednej łyżeczce. Można jeść go na kanapkach, dodawać do owsianek albo łączyć z innymi zdrowymi produktami, przygotowując wielofunkcyjne napary lub soki o działaniu prozdrowotnym.