Liście tego warzywa są pełne witamin. Warto je dodać do swojej diety
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeżeli więc nie mamy ochoty na to, by zajadać się bezpłciowymi listkami, po prostu udajmy się do apteki i tam zaopatrzmy się w gotowe kapsułki, które potem musimy już tylko regularnie łykać, w ten prosty sposób wprowadzając do organizmu wszystko to, co w jarmużu jest zdecydowanie najcenniejsze.
Liście jarmużu - źródła błonnika pokarmowego
Praktycznie wszystkie zielone warzywa liściaste są dobrymi źródłami błonnika pokarmowego. Wszyscy powinniśmy natomiast postarać się o zwiększenie jego ilości w codziennej diecie, bo badania wskazują na to, że większość z nas spożywa tego błonnika za mało i przez to może odczuwać problemy z trawieniem pokarmów i ogólnym działaniem całego przewodu pokarmowego. Jarmuż właściwości są związane ze ściśle z układem sercowo-naczyniowym. Pomagają nam zapobiegać różnym chorobom serca oraz układu krwionośnego, głównie z uwagi na wysoką zawartość witaminy B1 oraz B2, a także dodatek magnezu, potasu i żelaza. Co ciekawe w zielonych liściach znajdziemy nawet beta-karoten, który jest składnikiem typowym głównie dla marchewki i innych pomarańczowych warzyw i owoców.
Dobrych substancji odżywczych w jarmużu jest co niemiara. Pod jego wpływem na pewno staniemy się zdrowsi.
Do czego dodawać jarmuż?
A skoro wiemy już, dlaczego warto jeść jarmuż, mogliśmy nabrać ochoty na to, by rzeczywiście w końcu wprowadzić go do diety. Zróbmy to od razu, bo tutaj naprawdę nie ma na co czekać, chodzi w końcu o nasze własne zdrowie. Spróbujmy przemycać jarmuż w sałatkach albo dodawajmy go do koktajli, a w ostateczności zakupmy zawierające go suplementy diety, które czasami potrafią mieć wyższą jakość i lepsze właściwości od „normalnej” naturalnej żywności.