sernik bazyliowy na białym talerzyku
canva.com

Ten sernik rozkocha w sobie nawet wybredną gospodynię. Oto tajna receptura

Jeśli jednak szukasz czegoś nieco bardziej niezwykłego i eksperymentalnego, sernik bazyliowy może być odpowiedzią na Twoje pragnienia kulinarne. Ta niekonwencjonalna wersja sernika z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe i sprawi, że nawet najbardziej wymagający goście będą rozkochani w jego smaku.
Reklama

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła, rozpuszczonego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu (najlepiej tłustego lub półtłustego)
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej bazylii

Sos:

  • 150 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kilka listków bazylii do dekoracji

Przepis na sernik bazyliowy

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj spód sernika, rozkruszając herbatniki na drobne kawałki. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem, aż składniki się połączą. Przełóż masę na dno formy o średnicy około 22-24 cm, wyrównując ją równomiernie. Włóż formę do lodówki, aby spód stężał.
  3. W misce wymieszaj twaróg, śmietankę kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i posiekaną bazylię. Mieszaj składniki energicznie, aż uzyskasz gładką masę serową.
  4. Wyjmij formę z lodówki i wlej masę serową na spód herbatnikowy. Wyrównaj wierzch.
  5. Wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż masa serowa zetnie się i wierzch sernika będzie lekko zarumieniony.
  6. Gdy sernik jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś sernik do lodówki i pozostaw go tam na kilka godzin lub przez całą noc, aby dobrze się schłodził i nabrał pełnego smaku.
  7. W międzyczasie przygotuj sos truskawkowy. W blenderze lub za pomocą blendera ręcznego zmiksuj świeże truskawki wraz z cukrem pudrem, aż uzyskasz gładką konsystencję. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć sos przez sitko, aby usunąć nasiona truskawek.
  8. Przed podaniem, polej sernik bazyliowy sosem truskawkowym i udekoruj listkami bazylii.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama