To największy BŁĄD podczas gotowania ziemniaków. Przestań tak robić!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania są oczywiście ziemniaki. Mimo że często je gotujemy, nie raz popełniamy przy tym kilka priorytetowych błędów. Trzymane długo w wodzie bez łupin to zaledwie jeden z nich.
Jak gotować ziemniaki, aby zawsze były pyszne?
Najczęściej zdarza się, że najpierw je obieramy, a potem wrzucamy do zimnej wody i umieszczamy na palniku. Jeśli chcemy, aby bulwy zatrzymały swoje walory zdrowotne, gotujmy je w skórkach. Wszelkie zabiegi wykonywane na tych warzywach, tj. krojenie, obieranie czy gotowanie, sprawiają, że tracą one sole mineralne i witaminy. Gdy ugotujemy je nieobrane, wtedy zmniejszymy ten defekt do minimum.
Czy po obraniu bulw, wkładacie je do naczynia z zimną wodą i gotujecie dopiero po długim czasie albo chcecie je w takim stanie przechować? Nie powinno to wpłynąć negatywnie na ziemniaki, jednak musimy pamiętać o kilku zasadach. Kartofle bez skórki wrzucamy do garnka z chłodną wodą i co ważne, muszą być one w całości w niej zanurzone. Przydatny będzie też ocet. Należy dodać do kilka kropel do wody i dopiero potem umieścić naczynie z ziemniakami w lodówce. Przechowywane w ten sposób kartofle wytrzymają w chłodziarce nawet cztery dni. Nie zepsują się one i nie utracą swoich walorów odżywczych.