Ten sos czosnkowy przyrządzisz w niecałe 5 minut. To prawdziwy hit!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sos czosnkowy możemy zastosować nie tylko do pizzy, ale do wielu innych specjałów. Sos będzie znakomitym i aromatycznym dodatkiem rozświetlającym przeciętne danie.
Domowy sos urozmaici smak pieczonych ziemniaków. Może również służyć jako dip do nachosów bądź świeżych warzyw. Nieprzeciętny sos możesz przyrządzić błyskawicznie w domu. Oto prosty przepis.
Sos czosnkowy możemy też kupić w wielu sklepach spożywczych, ale gotowy produkt nigdy nie dorówna temu, który zrobimy sami. Wystarczy poświęcić 5 minut, aby cieszyć się jego fenomenalnym smakiem. Z poniższą recepturą poradzi sobie nawet dziecko. Będziesz zaskoczony, jak łatwy jest ten przepis.
Składniki
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
W misce umieść przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodaj do nich majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Sos jest gotowy.
Przechowywanie domowego sosu
Domowy sos czosnkowy, najlepiej przełóż do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki. Zabezpieczony w ten sposób sos może przetrwać w chłodnych warunkach nawet 5 dni.