Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone i poziomkami na białym talerzyku
canva.com

Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, który zrobi furorę!

Jeśli szukasz przepisu na pyszny i efektowny deser, to torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone na pewno spełni Twoje oczekiwania. To połączenie delikatnego kremu z chrupiącym spodem i owocami to doskonała propozycja na każdą okazję. W tym artykule przedstawiamy przepis na torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, podpowiadamy jak go podawać i dajemy kilka porad, które ułatwią jego przygotowanie.
Reklama

Przepis na torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • Owoce sezonowe do dekoracji (np. truskawki, borówki, maliny)
Truskawki z szypułkami w szklanym pojemniku
canva.com
Reklama

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkrusz w malakserze lub włoż do woreczka i rozgnieć tłuczkiem do mięsa.
  2. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z herbatnikami.
  3. Masę przełóż na spód tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) i wyrównaj.
  4. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj krem: śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  6. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
  7. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
  8. Krem przełóż na spód herbatnikowy i wyrównaj.
  9. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  10. Przed podaniem udekoruj owocami.
Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone i owocami
canva.com

Jak podawać torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone?

Reklama

Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone najlepiej smakuje schłodzony. Można go podawać na wiele sposobów - w zależności od okazji i preferencji smakowych. Można udekorować go owocami sezonowymi, posypać wiórkami kokosowymi lub polać polewą czekoladową. Można też podać go w formie mini torcików - wtedy każdy gość będzie miał swoją porcję deseru.

Porady na temat przygotowania torciku z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

1. Wybierz dobrej jakości składniki

Przygotowując torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, warto zwrócić uwagę na jakość składników. Serek mascarpone powinien być świeży i najlepiej pochodzić z włoskiej Lombardii. Śmietana kremówka powinna mieć minimum 30% tłuszczu, aby dobrze się ubiła.

2. Spód musi być dobrze schłodzony

Przed włożeniem kremu na spód, warto poczekać, aż spód dobrze się schłodzi.

Reklama

Dzięki temu krem będzie trzymał się lepiej i nie zsunie się na boki.

3. Krem musi być dobrze ubity

Śmietanę kremówkę należy ubijać na sztywno, a serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Warto pamiętać, że im lepiej ubijemy śmietanę, tym krem będzie bardziej puszysty i lekki.

4. Dekoracja to ważny element

Przygotowując torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, warto zadbać o jego estetykę. Owoce sezonowe doskonale sprawdzą się jako dekoracja. Można je ułożyć na wierzchu tortu lub na bokach. Warto też pamiętać o dodatkach - np. wiórkach kokosowych lub polewie czekoladowej.

Reklama

5. Przechowywanie torciku

Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone najlepiej przechowywać w lodówce. Można go przykryć folią spożywczą lub szczelnie zamknąć w pojemniku. Przechowywać można go przez ok. 2-3 dni.

Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone i truskawkami
canva.com

Prosty i pyszny torcik

Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone to pyszny i efektowny deser, który z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Przygotowanie go nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Pamiętaj o dobrych składnikach, odpowiednim ubiciu kremu i estetycznej dekoracji. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama