Tosty francuskie z chałki na Walentynki. Takiego śniadania się nie spodziewa!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tych tostów potrzebne nam będą takie oto następujące składniki:
- 3 duże jajka, 205 ml napoju owsianego lub mleka,
- 8 kromek chałki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka masła;
na podanie – mielony cynamon, gęsty jogurt naturalny, syrop klonowy, owoce (na przykład banan i truskawki), ulubione orzechy (na przykład laskowe lub migdały).
Jak zrobić ekspresowo tosty francuskie?
Przygotowanie – na początek jajka wbijmy do miski, roztrzepmy je widelcem i wymieszajmy z napojem roślinnym lub mlekiem. Następnie kromki zanurzmy na chwilę we wcześniej przygotowanej masie jajecznej – należy wiedzieć, że chałka nasiąka bardzo szybko, natomiast inne rodzaje pieczywa mogą potrzebować chwili dłużej.
Znów na patelni rozgrzejmy połowę oleju i ½ łyżki masła. Włóżmy 4 kromki. Smażmy na małym płomieniu na jasnozłotą barwę, po około 2,5 minuty z obu stron. Przełóżmy na talerz, smażmy pozostałą chałkę w taki sam sposób na reszcie oleju i masła. Chałkę posypmy cynamonem. Podawajmy z gęstym jogurtem, syropem klonowym, pokrojonymi owocami i orzechami.