Ryba po grecku
Canva.com

Tradycyjna ryba po grecku. Tego dania nie może zabraknąć na Wigilię

Klasyczne danie, którego nie może zabraknąć na tradycyjnym stole wigilijnym. W prawidłowy sposób powinna być podawana na zimno. Bardzo szybki i prosty przepis, który powinien znaleźć się w każdym przepisowym kajecie dobrej gospodyni.
Reklama

Składniki na rybę po grecku

  • 500 g ulubionej ryby (miętus, mintaj, morszczuk)
  • Jarzyny:
  • dwie duże marchewki
  • średni korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • dwie średnie cebule
  • dwa duże pomidory malinowe lub kilka łyżek przecieru
  • 4 łyżki oleju
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie wigilijnej ryby krok po kroku

Ryba po grecku
Canva.com
  1. Filet pokrój w równą kostkę, najlepiej nie za dużą i skrop sokiem z cytryny. Przypraw do smaku, przykryj i odstaw do lodówki. Pomidory natnij na krzyż i sparz wrzątkiem. Obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyj i obierz. Zetrzyj jarzyny na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój w półplasterki. Rozgrzej patelnię z połową porcji oleju i usmaż cebulę z jarzynami. Gdy jarzyny będą miękkie, dodaj pół szklanki wody oraz pomidory i smaż przez około dziesięć minut, aż do zgęstnienia. Dopraw sos do smaku. Na drugiej porcji oleju usmaż rybę.
  3. Na półmisek wyłóż rybę i zalej ją powstałym sosem. Danie jest gotowe do podania po wystudzeniu. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama