sos kurkowy
canva.com

Trik na sos kurkowy. Co zrobić, aby pozbyć się gorzkiego smaku?

Sos kurkowy to wyjątkowa przyprawa, która doskonale komponuje się z różnymi daniami. Jednak czasem może zdarzyć się, że ten aromatyczny sos nabiera gorzkiego posmaku. W tym artykule podpowiemy Ci prosty trik, który pozwoli Ci pozbyć się tej niechcianej nuty smakowej.
Reklama

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych kurek
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Świeżo starta skórka z cytryny
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Umieść suszone kurek w misce i zalej je gorącą wodą.
  2. Dodaj cukier, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli.
  3. Dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw je do namoczenia przez około 30 minut.
  4. Po upływie czasu odcedź kurek, a płyn, który uzyskasz, będzie bazą do przygotowania sosu.
  5. Sos kurkowy możesz teraz wykorzystać w swoich ulubionych przepisach, a gorzki smak zostanie wyeliminowany.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama