Wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i tymiankiem. Prosta i pyszna pasta śniadaniowa
Do przeczytania w ok. 1 min.
Wiosenny klasyk śniadaniowy — twarożek i nowalijki
Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem to danie, które znamy i kochamy. Chętnie jedzą go maluchy i dorośli, a wielu z nas kojarzy się właśnie ze smakiem dzieciństwa. Podany z razowym chlebem lub domowymi bułeczkami smakuje po prostu obłędnie. Równocześnie takie wartościowe śniadanie zapewnia nam dobry początek dnia — dostarcza białka i energii niezbędnych do sprawnego funkcjonowania organizmu przez cały dzień.
Twarożek ze szczypiorkiem i tymiankiem — potrzebne składniki i wykonanie
200 g twarogu,
5-6 rzodkiewek,
½ ogórka wężowego,
mały pęczek szczypiorku,
2 gałązki świeżego tymianku,
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,
1 ząbek czosnku,
szczypta pieprzu ziołowego,
sól i szczypta cukru do smaku.
Twaróg przecieramy przez sitko lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w słupki lub drobną kostkę — według własnego uznania. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do twarogu. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy listki tymianku oddzielone od gałązek. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, cukrem i ziołowym pieprzem.
Wiosenne śniadanie możemy zaczynać!