burgery z sałatą sosem bułką i kotletem z buraka na talerzyku z tyłu deska z przodu listki
canva.com

#Vege burger z buraka. Ten roślinny przysmak zachwyca!

Kiedy słyszymy "burger", zazwyczaj myślimy o smażonym mięsie na bułce z dodatkiem sałaty, pomidora i sera. Ale świat kulinarnych eksperymentów staje otworem, by przenieść tradycyjny smak burgera na roślinne tory. Oto przepis na vege burger z buraka - pyszny, zdrowy i pełen kolorów, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Reklama

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki, ugotowane i obrane
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400g), odcedzona
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego roślinnego)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • Bułki do burgera
  • Dodatki do podania: sałata, pomidor, cebula, sosy (np. majonez roślinny, ketchup)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj buraki w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-40 minut). Gdy ostygną, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż cebulę do momentu, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  3. W misce połącz starte buraki, odcedzoną fasolę, ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj musztardę, mielony kumin, paprykę, sól i pieprz. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Z masy formuj burgery o dowolnym rozmiarze, a następnie obtocz je w dodatkowych płatkach owsianych, aby nadać im chrupiącą powłokę.
  6. W małej ilości oleju rzepakowego podsmażaj burgery na patelni z obu stron do momentu, aż będą rumiane i chrupiące.
  7. Przekrój bułki do burgera na pół i lekko podgrzej w piekarniku.
  8. Na spodnią część bułki połóż liście sałaty, a na nich umieść vege burger z buraka. Na wierzch możesz dodać plasterki pomidora, cebulę, ketchup, majonez roślinny lub dowolne ulubione sosy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama