Mini Pavlova
Canva.com

Walentynkowa mini #Pavlova z toffi. Taki prezent na święto zakochanych to skarb!

Słynna Pavlova, a więc tort bezowy z dodatkami, to jeden z najbardziej niezwykłych deserów na świecie. Na stole prezentuje się spektakularnie, wzbudzając zachwyt wszystkich gości. To deser zarezerwowany na wyjątkowe okazje, godne szczególnego uczczenia.
Reklama

Beza Pavlovej to także tort dosyć trudny w przygotowaniu, wymaga nie tylko cukierniczych umiejętności, ale też cierpliwości, dobrych chęci i sporego zaangażowania. Jeśli chcemy przygotować w domu tort nieco mniej skomplikowany, ale równie pyszny i wykwintny w smaku, wypróbujmy przepis na miniwersję Pavlovej z masą toffi. Do podania tortu wykorzystamy kawałki czekolady oraz popularnych cukierków-krówek.

Składniki na mini Pavlovą

Mini Pavlova
Canva.com
  • Do przygotowania bezy wykorzystamy: sześć białek, 300 g cukru, dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę octu.
  • Do przyrządzenia kremu będą nam potrzebne dwa składniki: 250 g serka mascarpone, 320 ml śmietany kremówki 30%.
  • Dodatkowo do zrobienia sosu musimy przygotować: tabliczkę czekolady deserowej, 50 ml śmietany kremówki, 100 ml masy toffi oraz cztery cukierki-krówki.
  • Z tych składników przygotujemy osiem porcji deseru.

Wykonanie pysznego deseru na Walentynki

  1. Jak zawsze w przypadku bezy, przygotowania zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Stopniowo dodajemy też cukier, cały czas ubijając. Dodajemy ocet i łączymy z mąką.
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy osiem bezowych placków o okrągłym kształcie. Brzegi każdego placka wyciągamy do góry i formujemy kształt z dołkiem w środku. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i suszymy bezy przez dwie godziny i piętnaście minut.
  3. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy serek mascarpone, całość mieszamy szpatułką.
  4. Na każdą bezę nakładamy po dwie łyżki kremu.
  5. Teraz musimy zabrać się za przygotowanie sosu: czekoladę dzielimy na kostki, cztery kostki odkładamy na bok, zaś resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ucieramy z połową ubitej śmietany. Drugą połowę śmietany ucieramy z podgrzaną masą toffi. Bezy polewamy sosem i masą toffi. Gotowe dekorujemy kostkami czekolady oraz kawałkami krówek. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama