Wegańska kiełbasa
Canva.com

Wegańska kiełbasa. Oto prosty przepis na smaczny dodatek do kanapek

Czy dieta roślinna musi oznaczać rezygnację z cieszenia się smakiem wędlin? Nie! Istnieją przecież liczne wegańskie przepisy, dzięki którym można przygotować popularne kiełbasy oraz wędliny w nowej, roślinnej wersji.
Reklama
Na co warto postawić? Oto prosty przepis na kiełbasę, która rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Jak ją przygotować?

Podstawa to składniki, które przemienią się w wegańską wędlinę. Potrzebne będą:

  • pieczarki (pół kilograma),
  • ugotowane buraki (dwie sztuki),
  • ugotowana kasza jaglana (torebka)
  • trzy łyżki siemienia lnianego mielonego.

Ważnym składnikiem wegańskiej wędliny jest też kasza manna (1,5 szklanki) oraz cieciorka (puszka). By wędlina zachwycała smakiem, ważne są też przyprawy. Idealnymi dodatkami będą tu:

  • ziele angielskie (6 ziaren),
  • czosnek (3 ząbki),
  • cebula (1 sztuka),
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek
  • tymianek.
Reklama

Przyda się też odrobina roślinnego oleju oraz plastikowe osłonki, w które zapakowane zostanie masa na wegańską wędlinę.

Jak zrobić wegańską kiełbaskę?

Prace w kuchni
Canva.com

Na początek warto pokroić pieczarki w drobną kostkę i podsmażyć je na patelni, razem z pokrojoną cebulą.

Reklama

W tym czasie można już ugotować kasze oraz pokroić na drobne kawałki ugotowane buraki. Następnym krokiem będzie zblendowanie buraków, cebuli, pieczarek i odsączonej cieciorki w taki sposób, by powstała z nich gładka masa. Do niej należy dodać pozostałe składniki, czyli ugotowaną kaszę, kaszę mannę oraz siemię lniane.

Ważne jest też dodawanie wody (około 3/4 szklanki, tak, by masa na wegańską wędlinę była zwarta i dawała się formować). Do masy takiej należy dodać wszystkie wymienione w przepisie przyprawy, a całość dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie gotowa, należy uformować z niej kiełbasy, owinąć w folię i włożyć do garnka. Po 30 minutach gotowania wędlina w wersji roślinnej będzie gotowa. Wystarczy ją już tylko ostudzić i schłodzić w lodówce, by cieszyć się wybornym smakiem wegańskiej wędliny.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama