Wegańska kiełbasa. Oto prosty przepis na smaczny dodatek do kanapek
Do przeczytania w ok. 2 min.
Podstawa to składniki, które przemienią się w wegańską wędlinę. Potrzebne będą:
- pieczarki (pół kilograma),
- ugotowane buraki (dwie sztuki),
- ugotowana kasza jaglana (torebka)
- trzy łyżki siemienia lnianego mielonego.
Ważnym składnikiem wegańskiej wędliny jest też kasza manna (1,5 szklanki) oraz cieciorka (puszka). By wędlina zachwycała smakiem, ważne są też przyprawy. Idealnymi dodatkami będą tu:
- ziele angielskie (6 ziaren),
- czosnek (3 ząbki),
- cebula (1 sztuka),
- sól,
- pieprz,
- majeranek
- tymianek.
Przyda się też odrobina roślinnego oleju oraz plastikowe osłonki, w które zapakowane zostanie masa na wegańską wędlinę.
Jak zrobić wegańską kiełbaskę?
Na początek warto pokroić pieczarki w drobną kostkę i podsmażyć je na patelni, razem z pokrojoną cebulą.
W tym czasie można już ugotować kasze oraz pokroić na drobne kawałki ugotowane buraki. Następnym krokiem będzie zblendowanie buraków, cebuli, pieczarek i odsączonej cieciorki w taki sposób, by powstała z nich gładka masa. Do niej należy dodać pozostałe składniki, czyli ugotowaną kaszę, kaszę mannę oraz siemię lniane.
Ważne jest też dodawanie wody (około 3/4 szklanki, tak, by masa na wegańską wędlinę była zwarta i dawała się formować). Do masy takiej należy dodać wszystkie wymienione w przepisie przyprawy, a całość dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie gotowa, należy uformować z niej kiełbasy, owinąć w folię i włożyć do garnka. Po 30 minutach gotowania wędlina w wersji roślinnej będzie gotowa. Wystarczy ją już tylko ostudzić i schłodzić w lodówce, by cieszyć się wybornym smakiem wegańskiej wędliny.