Curry
Canva.com

Wegańskie curry z fasolą, tofu i ciecierzycą. Hit z Tik Toka!

Pyszne, bo wegańskie? Z pewnością wiele osób zaskoczy się smakiem tego niemięsnego curry! Warto spróbować, ponieważ składniki w tym daniu są prawdziwą bombą witaminową!
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1 średnia cebula,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
  • 1 papryczka chili, 185 g tofu,
  • 4 łyżki oleju, 1 łyżka sosu sojowego,
  • 200 g batata,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 brokułu,
  • 100 g fasoli szparagowej,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 łyżka żółtej pasty curry lub 2 łyżeczki mielonego curry,
  • 510 ml bulionu warzywnego albo wody,
  • 105 ml mleczka kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego,
  • 1 limonka, sól (opcjonalnie),
  • garść listków kolendry.

Jak zrobić pyszne curry z fasolą?

Curry
Canva.com
Reklama

Przygotowanie - cebulę obierzmy, drobno pokrójmy. Czosnek i imbir obierzmy, posiekajmy. Papryczkę chili przekrójmy, usuńmy nasiona, drobno pokrójmy. Tofu osączmy na ręczniku papierowym, pokrójmy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzejmy 2 łyżki oleju, zeszklijmy cebulę. Włóżmy czosnek, imbir i tofu, wlejmy sos sojowy. Smażmy, mieszając, 5-6 minut. Tofu przełóżmy do miski. Batat umyjmy, obierzmy i pokrójmy w małą kostkę.

Paprykę czerwoną umyjmy, osuszmy, wytnijmy gniazdo nasienne, a miąższ pokrójmy w kawałki. Brokuł opłuczmy, podzielmy na różyczki, osuszmy. Fasolę szparagową opłuczmy, odetnijmy końcówki. Ciecierzycę opłuczmy na sicie. W rondlu rozgrzejmy resztę oleju, podsmażajmy pastę curry lub mieloną przyprawę.

Reklama

Włóżmy bataty, smażmy 1-2 minuty. Zalejmy połową bulionu lub wody. Duśmy do momentu, aż bataty będą miękkie. Zmiksujmy lub rozgniećmy widelcem.

Następnie zmiksowane bataty przełóżmy z powrotem do rondla, wlejmy resztę bulionem do wody. Włóżmy paprykę i fasolą, gotujmy do miękkości. Dodajmy brokuł, ciecierzycę i tofu, gotujmy jeszcze 4-5 minut. Wlejmy mleczko kokosowe, zagotujmy. Dodajmy cukier kokosowy i skórkę startą z 1/2 limonki, zamieszajmy. Ewentualnie posólmy do smaku. Udekorujmy kolendrą. Podawajmy z połówkami limonki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama