Wielkanocny Mazurek - oto 5 prostych przepisów na obłędnie pyszną masę!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pomarańczowa z marcepanem
- Potrzebne składniki: 4 średniej wielkości pomarańcze, 1 średnia cytryna, 305 g cukru, 60 g masy marcepanowej.
Przygotowanie: z pomarańczy i cytryny zetrzyjmy skórkę. Usuńmy białą wewnętrzną warstwę. Owoce zmiksujmy. Do masy pomarańczowo-cytrynowej dodajmy starte skórki cytrusów i cukier. Gotujmy 31-41 minut (do zgęstnienia). Na upieczony kruchy spód do mazurka zetrzyjmy marcepan. Przykryjmy masą cytrusową. Odstawmy do zastygnięcia. Udekorujmy na przykład kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
Śmietanowa z toffee
- Potrzebne składniki: 255 ml śmietany 36%, 50 g cukru, 150 g cukierków typu toffee albo krówka.
Przygotowanie: do garnka wrzućmy cukierki pokrojone na kawałki. Wlejmy śmietanę. Wsypmy cukier. Gotujmy na małym płomieniu do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Ciągle ją mieszajmy, aby się nie przypaliła. Zdejmijmy z ognia i szybko utrzyjmy drewnianą pałką. Masę toffee wylejmy na upieczony, kruchy spód. Kiedy zastygnie udekorujmy mazurek, na przykład posiekanymi pistacjami obraz bitą śmietaną.
Różana z płatkami migdałowymi
- Potrzebne składniki: 1 słoiczek (200 g) konfitury z płatków róży, 250 g serka mascarpone, 3-4 łyżki uprażonych płatków migdałowych, 1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady bez nadzienia i bakalii.
Przygotowanie: konfiturę lekko podgrzejmy, przetrzyjmy przez gęste sitko. Poczekajmy do momentu, aż wystygnie. Potem utrzyjmy ją z serkiem mascarpone. Płatki migdałowe grubo pokruszmy. Czekoladę zetrzyjmy na tarce o dużych otworkach. Masę różaną wymieszajmy z płatkami migdałowymi i czekoladą, rozsmarujmy na upieczonym kruchym spodzie. Mazurek udekorujmy, na przykład płatkami róży w cukrze albo posypmy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Orzechowa na białkach
Potrzebne składniki: 3 białka, 80 g cukru pudru, 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej, 150 g orzechów włoskich. Przygotowanie: orzechy zmielmy w malakserze na drobniutkie kawałki. Białka ubijmy na sztywno, pod koniec dodając porcjami cukier puder. Pianę z białek delikatnie wymieszajmy z mąką ziemniaczaną oraz zmielonymi orzechami. Orzechową bezę wyłóżmy na podpieczony kruchy spód. Mazurek pieczmy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy mazurek udekorujmy, na przykład połówkami włoskich orzechów.
Makowa z bakaliami
- Potrzebne składniki: 1 puszka (około 900 g) masy makowej, po 100 g suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych orzechów, suszonych śliwek i moreli pokrojonych w kosteczkę.
Przygotowanie: mak przełóżmy do miseczki. Dodajmy bakalie. Całość dokładnie wymieszajmy, masę makową z bakaliami rozsmarujmy na nieupieczonym jeszcze spodzie z kruchego ciasta. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mazurek pieczmy około pół godziny. Po wystudzeniu ciasto udekorujmy na przykład stopioną polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.