Właściwości miodu gryczanego. Dlaczego nie można go podgrzewać?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Smak i wiele wartości odżywczych
Mimo wszystko czasami warto się przełamać, nawet na siłę, by spróbować czegoś nowego i w ten sposób zaskoczyć (może nawet pozytywnie) czymś swoje kubki smakowe, a przy okazji wprowadzić do organizmu jakieś inne, nietypowe dla niego substancje odżywcze. Miód gryczany jest przecież równie wartościowym produktem co miód lipowy bądź akacjowy. To, że nie jest on aż tak popularny, o niczym jeszcze nie świadczy.
Co warto o nim wiedzieć?
Miodem gryczanym można bardzo fajnie podbijać zarówno skład i smak, jak i wygląd różnego rodzaju dań.
Dzięki temu, że ma on nieco przyciemnioną barwę, przypominającą kolor zaparzonej czarnej herbaty, świetnie prezentuje się w typowo jasnych kompozycjach kulinarnych. Owsianka złożona z płatków owsianych ugotowanych na zwykłym mleku i uzupełniona bananem czy innymi świeżymi owocami zaprezentuje się o niebo lepiej, gdy na sam koniec zostanie zwieńczona polewą wykonaną z miodu z gryki. Innymi cechami wyróżniającymi ten wyrób są jego mocny smak i intensywny aromat. Niektórzy wręcz twierdzą, że miód gryczany jest nieco ostry i delikatnie pali w gardło. Właśnie z tego powodu przeważnie dzieci za nim nie przepadają, jednakże dorośli najprawdopodobniej zdołają docenić te wszystkie kryjące się w nim nuty, które są ciekawą odmianą dla nut występujących w innych popularniejszych i łagodniejszych miodach.
Dlaczego nie warto go podgrzewać?
A czy zdrowa dieta może stać się jeszcze zdrowsza za sprawą dodania do niej miodu gryczanego? Jak najbardziej tak, gdyż ten właśnie miód bardzo dobrze wpływa na działanie różnych układów. Szczególnie dobrze radzi sobie ze wspieraniem układu krwionośnego. Ważne jest jednak to, zwłaszcza jeśli chce się czerpać z niego same korzystne właściwości, by nauczyć się go odpowiednio przyjmować, albowiem nie powinno się go przesadnie podgrzewać, gdyż w wyższych temperaturach jego składniki będą się ulatniać.