Cebula do śledzi.
Canva

Jak zrobić syrop z cebuli? To naturalne lekarstwo naszych babć i dziadków

Apteczne środki na przeziębienie wbrew pozorom nie zawsze działają tak, jak się tego od nich oczekuje. Stosunkowo często mają kiepski skład, co tyczy się zwłaszcza tabletek do ssania na ból gardła oraz syropów, w których na pierwszym miejscu w składzie bardzo często występuje nie żadna witamina czy inny prozdrowotny związek, a... najzwyklejszy w świecie cukier.
Reklama

Na co pomaga syrop cebulowy?

Cebula pokrojona na desce, obok nóż. Cebula w całości i przekrojona na pół w tle.
Canva

Mało skuteczne i jednocześnie drogie preparaty lepiej zastąpić czymś domowym i naturalnym. Syrop z cebuli to znakomity środek na ból gardła, kaszel, uczucie pieczenia w przełyku i ogólnie rzecz biorąc przeziębienie. Bardzo szybko stawia on na nogi, a na pewno w dużym stopniu łagodzi objawy różnych dolegliwości, dlatego wystarczy zacząć go stosować i robić to w odpowiedni określony sposób, by dosłownie po paru dniach poczuć się lepiej.

Reklama

Taki syrop można przygotować na dwa sposoby.

W przypadku gdy chce się skorzystać z najbardziej klasycznej i tradycyjnej receptury, wystarczy zalać kawałki kilku cebul dobrej jakości miodem, robiąc to wszystko w słoiku, a następnie zakręcić ten słoik, odstawić na parapet i zajrzeć do niego po upływie dwóch lub trzech dni. W tym czasie cebula puszcza swój naturalny sok i łączy się z cebulą, by przygotować znakomity prozdrowotny kleik, będący cudownym środkiem regenerującym dla błon śluzowych i całego gardła.

Reklama

Ten standardowy przepis na syrop z cebuli śmiało można urozmaicić dodatkiem imbiru oraz czosnku. Oba produkty mają potwierdzone działanie prozdrowotne, dlatego zdecydowanie powinny być stosowane w naturalnych środkach na przeziębienie. Czosnek nie bez powodu uchodzi naturalny antybiotyk, podczas gdy imbir za sprawą swoich rozgrzewających właściwości jest w stanie skrócić czas trwania choroby i uporać się m.in. z gorączką.

Nawet w przypadku domowych prostych mikstur ważne jest odpowiednie dawkowanie każdego specyfiku. Syrop z cebuli powinien być spożywany maksymalnie trzy razy na dobę. Za każdym razem należy sięgać po jego jedną łyżkę, najlepiej zapijając go potem zwykłą wodą.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama