Carpaccio z łososia na białym talerzyku
Canva.com

Wyborne carpaccio z łososia. Zaskocz swoich gości wyjątkową przystawką!

Carpaccio to tradycyjna włoska przekąska, która w klasycznej wersji powstaje na bazie wołowiny. Mięso jest rozbite lub podawane w formie cienkich plasterków polewanych oliwą i serwowanych z dodatkiem soku z cytryny, kaparami i sałatą. Carpaccio z łososia to alternatywa, która obecnie cieszy się podobną popularnością. Przygotowanie tej pysznej przystawki jest banalnie proste, a doznania smakowe zachwycające. Od czego zacząć?
Reklama

Niezbędne składniki:

  • 200g łososia wędzonego
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 30ml soku z cytryny
  • pęczek świeżej bazylii
  • 15ml octu balsamicznego
  • szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania:

  1. Na płytkim talerzu układamy plasterki łososia, tworząc poniekąd bazę całej przystawki.
  2. Następnie wkładamy do blendera bazylię, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałym sosem polewamy łososia.
  3. Talerz można przed podaniem udekorować pozostałymi listkami bazylii.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama