Białe szparagi
Canva.com

Wykwintne szparagi zapiekane z serem. Zdrowa przekąska na każdą okazję [PRZEPIS]

Białe szparagi zapiekane z serem to, w zależności od ilości warzyw, przepis na obiad, kolację lub efektowną przekąskę. Dodatkowo same szparagi są źródłem ważnych dla organizmu witamin oraz składników mineralnych. Jak je przygotować?
Reklama

Składniki na pyszne, białe szparagi zapiekane z serem

  • Cały pęczek białych szparagów
  • 40 g sera cheddar
  • Pół pęczka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania - szparagi z serem

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie zajmij się szparagami. Należy je dokładnie umyć i obrać za pomocą obieraka do warzyw. Oderwij też zdrewniałe końcówki, które zwykle mają około 2 centymetrów.
  2. Szparagi pokrój na kawałki o długości około 2 centymetrów.
  3. Potrzyj ser na tarce. Posmaruj naczynie żaroodporne niewielką ilością oliwy, a następnie wsyp do niego pokrojone szparagi i posyp całość serem.
  4. Całość powinna się piec około 20 minut, ale warto monitorować danie, aby ser za bardzo się nie przypiekł.
  5. Przed podaniem potrawy, posiekaj drobno zieloną pietruszkę i posyp nią szparagi.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama