Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza
Canva.com

Wykwintny krem z pomidorów z chipsami z boczku. Domowa zupa jak z restauracji

Krem z pomidorów z czipsami z boczku to wykwintne i jednocześnie bardzo łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni. Nie tylko dobrze smakuje i rozgrzewa, ale też pięknie się prezentuje. Jak go przygotować?
Reklama

Składniki na cztery porcje

pomidory w puszce obok pomidorków koktajlowych
canva.com
  • 4 puszki krojonych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka kokosowego 90%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • 200 g boczku w cienkich plasterkach

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz, a potem posiekaj na drobne kawałeczki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią pokrojone warzywa. Mieszaj i smaż aż nabiorą złocistego koloru.
  3. Na patelnię dodaj wszystkie pomidory wraz z przyprawami. Osoby lubiące pikantne potrawy mogą też dodać nieco papryczki chilli. Pomidory powinny się dusić około 15 minut.
  4. Przełóż warzywa do garnka i zalej je bulionem, a potem gotuj przez 20 minut.
  5. Dodaj mleko kokosowe, a po pięciu minutach zblenduj całość za pomocą ręcznego blendera.
  6. Na rozgrzanej patelni ułóż plasterki boczku i smaż je tak długo z dwóch stron aż staną się chrupiące.
  7. Zupę krem warto serwować w miseczkach i ozdobić ją u góry czipsami z boczku połamanymi na mniejsze kawałki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama