Zakopiańska kwaśnica w nowej odsłonie. Takiego składnika się nie spodziewasz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki
Do przygotowania tej regionalnej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 kg karpia,
- 320 g kiszonej kapusty,
- kilka suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki),
- 3 średnie marchewki,
- kawałek selera,
- 1 duża pietruszka,
- biała część pora,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- sok i skórka z cytryny,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 średnie liście laurowe,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- natka pietruszki.
Przygotowanie krok po kroku
Rybę (karpia) umyjmy, oczyśćmy i wyfiletujmy. Następnie filety odłóżmy, a głowę, grzbiet, skórę przełóżmy do garnka. Garnek zalejmy 1,6 litra wody, dodajmy po 2 liście laurowe i ziele angielskie, gotujmy na małym płomieniu do otrzymania esencjonalnego wywaru. Filety z karpia pokrójmy na mniejsze kawałki, przełóżmy do miski.
Dodajmy posiekany czosnek, skórkę z cytryny, skropmy sokiem z cytryny, oprószmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Odstawmy do zamarynowania na mniej więcej 60 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzmy, pokrójmy w kostkę. Kapustką kiszoną drobno pokrójmy. Grzyby suszone zalejmy wodą, namoczmy i podgotujmy.
W dużym garnku rozgrzejmy olej, dodajmy masło.
Przesmażmy pokrojone w kostkę warzywa, pozostałe liście i ziele angielskie. Całość podduśmy, dodajmy pokrojony w krążki por i przecedzony przez sitko wywar rybny. Całość zagotujmy i gotujmy przez kilka minut. Po tym czasie dodawajmy kawałki karpia i gotujmy do miękkości. Na koniec kwaśnicę doprawmy jeszcze solą, mielonym pieprzem czarnym i posypmy natką pietruszki.