Ryż na mleku posypany cynamonem, z kawałkami jabłek.
Canva

Zapieczony ryż z jabłkami i cynamonem - doskonały pomysł na zdrowy lunchbox!

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny i sycący lunchbox, mamy dla Ciebie doskonałą propozycję - zapieczony ryż z jabłkami i cynamonem. To pyszne danie, które połączy w sobie delikatność ryżu, słodką soczystość jabłek i aromatyczny smak cynamonu.
Reklama

Składniki:

  • 1 szklanka suchego ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)
  • 2 szklanki wody
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Garść posiekanych orzechów (opcjonalnie, do dekoracji)

Jak zrobić ryż z jabłkami?

  1. W rondlu zagotuj wodę, a następnie dodaj ryż. Gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
  2. W międzyczasie, w drugim rondlu rozgrzej masło lub olej kokosowy na średnim ogniu.
  3. Dodaj pokrojone jabłka i smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie.
  4. Dodaj miód lub syrop klonowy, cynamon i sól do jabłek. Wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i jabłka były równomiernie pokryte słodką cynamonową polewą.
  5. W dużej misce połącz ugotowany ryż z jabłkami. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Przełóż mieszankę ryżu i jabłek do naczynia do zapiekania.
  7. Posyp wierzch dania posiekanymi orzechami, jeśli chcesz dodać chrupkości i dodatkowego smaku.
  8. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, aż ryż nabierze lekkiego złotego koloru.
  9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama