pasta z awokado
Canva.com

Zapiekane jajka w awokado. Wielkanocna przystawka z efektem WOW

Niektóre efektowne dania wielkanocne są bardzo proste i świetnym tego przykładem będą właśnie zapiekane jajka w awokado, do przygotowania w czasie krótszym niż pół godziny.
Reklama

W większości domów podczas świąt wielkanocnych jajka podawane są w jednej z tradycyjnych dla nich form, czyli na ogół po prostu albo w wersji faszerowanej, albo normalnie ugotowane i polane majonezem, a następnie posypane szczypiorkiem bądź kiełkami rzeżuchy. A gdyby tak zaproponować rodzinie bądź gościom coś podobnego, ale jednak zupełnie innego?

Jak przygotować zapiekane jajka w awokado?

Jako że danie przygotowuje się w tempie ekspresowym, co by nie tracić czasu, jeszcze przed połączeniem składników można zacząć rozgrzewać piekarnik, ustawiając go na temperaturę ok. 200-210 stopni C. Dowolną ilość dojrzałych awokado przeciąć na pół i powyciągać z nich pestki (można je zmielić w młynku lub blenderze i potraktować jak posypkę do owsianek). Zielony miąższ skropić dość porządnie sokiem z cytryny, by nadać mu lekkiego kwaskowatego smaku, a przy okazji zapobiec utracie ładnego apetycznego koloru.

Reklama

Teraz do każdego pustego miejsca po pestce wbić po jednym jajku. Jeżeli dziura jest wyjątkowo mała, można poszerzyć ją delikatnie widelcem, tak by jajko spokojnie się w niej zmieściło. Na samą górę położyć po małym kawałku masła, które pięknie się rozpuści, nadając jajkom jeszcze lepszego, bardziej kremowego i treściwego smaku. Niektórzy takie jajka w awokado przygotowują z dodatkiem chudej szynki lub bekonu, co też jest jak najlepszym pomysłem, zwłaszcza jeśli wie się, że osoby goszczące na śniadaniu wolą raczej mięsne dania od tych jarskich.

Jak podawać jajka w awokado?

Jajka w awokado należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około piętnaście minut.

Reklama

Gdy jajko się zetnie, można wyciągnąć je z piekarnika i dopiero wtedy doprawić sporą ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Podane na liściach sałaty staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Jeżeli natomiast ma się ochotę przygotować jeszcze bardziej treściwe jajka w awokado, pod sam koniec pieczenia wystarczy posypać je obficie serem, chociażby parmezanem, aby dodać im kalorii i jeszcze więcej wyjątkowego smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama