Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na zapiekankę z młodej kapusty i ziemniaków
1 mała główka młodej kapusty
200 g młodej marchewki
10 młodych ziemniaków
2 cebule
½ szklanki bulionu warzywnego
½ szklanki passaty pomidorowej
2 łyżki oleju rzepakowego
250 g sera żółtego
200 g kiełbasy lub boczku (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej natki koperku
słodka papryka, sól i pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe do dekoracji
Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i w osolonej wodzie gotujemy je razem ze skórką. Zostawiamy, aby lekko wystygły, a następnie kroimy w plasterki.
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy na mandolinie lub kroimy nożem w bardzo cienkie paseczki.
Cebule kroimy w piórka lub drobną kostkę.
Olej rzepakowy rozgrzewamy w rondlu. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie szklista.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do cebuli.
Do podsmażonej cebuli z marchewką dodajemy pokrojoną kapustę i lekko ją solimy. Ponownie wszystko smażymy, aż kapusta będzie miękka. Wsypujemy posiekany koperek i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Jeżeli do zapiekanki chcemy dodać kiełbasę lub boczek, wędlinę kroimy w kostkę i rumienimy na osobnej patelni, a następnie dorzucamy do podduszonej kapusty.
Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać kapustę, smarujemy masłem.
Na spodzie układamy ziemniaki pokrojone w plasterki. A na nich uduszoną kapustę z marchewką i wędliną.
Bulion warzywny mieszamy z passatą pomidorową i zalewamy składniki zapiekanki.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy nakrycie i włączamy opcję grilla lub termoobieg. Podpiekamy zapiekankę jeszcze 3 minuty, aby ser stał się złoty.
Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i świeżym koperkiem.
Taka zapiekanka z wiosennych warzyw to świetny pomysł na szybki obiad z niczego. Tym bardziej że wiele składników możemy zastąpić resztkami z lodówki. Np. passatę pomidorową zastąpimy rozgotowanymi pomidorami, a ser żółty serkiem topionym rozpuszczonym w ciepłym mleku. Smacznego!