canva.com
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą: Pyszna!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to popularne danie kuchni polskiej, które z powodzeniem zastępuje obiad lub ciepłą kolację. Przygotowanie zapiekanki nie wymaga dużego nakładu pracy, a smak zapewni nam wiele przyjemności.
Reklama
Przepis na zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą
Składniki na zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą
- 1 kg ziemniaków
- 300-500 g kiełbasy
- 2-3 cebule
- 150-200 g sera żółtego
- około 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju do smażenia
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie lub papryka słodka
Jak przygotować zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą krok po kroku?
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.
- Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub drobną kostkę.
- Wymieszaj ziemniaki, kiełbasę i cebulę, dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj.
- Do masy dodaj 2 jajka i śmietankę, wymieszaj.
- Przełóż masę do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia.
- Wierzch posyp startym żółtym serem.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu pozostaw zapiekankę na kilka minut w piekarniku, a następnie podawaj na stół.
canva.com
Porady i wskazówki dotyczące zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą
- Aby zapiekanka była bardziej aromatyczna, można dodać do masy zioła prowansalskie lub paprykę słodką.
- Zapiekanka smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepła.
- Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą świetnie komponuje się z sałatą lub mizerią.
- Jeśli zalegają ugotowane ziemniaki, można je wykorzystać do przygotowania zapiekanki.
- Jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej dietetyczna, zastąp tłustą kiełbasę wędzoną kiełbasą lub zrezygnuj z niej całkowicie.
Comfort food na wyciągnięcie ręki
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to danie kuchni polskiej, które z powodzeniem zastępuje obiad lub ciepłą kolację. Aby przygotować zapiekankę, wystarczy kilka prostych składników i kilka kroków. Warto wybierać przepisy, które opierają się na tradycyjnych składnikach i są proste w przygotowaniu. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl