Canva
Żeberka pieczone w rękawie. Połącz je z musztardą i jeszcze jednym składnikiem. Szał!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeśli masz ochotę na wyjątkowe mięso, koniecznie wypróbuj ten przepis. Żeberka pieczone w rękawie są obłędne. Połączenie musztardy i innych składników daje niezwykłą kompozycję smaku. Rękaw z kolei sprawia, że mięso miękkie, soczyste, rozpływa się wręcz w ustach.
Reklama
Żeberka pieczone w rękawie — w czym tkwi ich sekret?
Musztardę musisz połączyć z miodem! Tak przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie naprawdę wyjątkowe i smaczne! Pamiętaj, że mięso powinno spędzić w marynacie mniej więcej pół doby.
Żeberka pieczone w rękawie — składniki
- 1 kg żeberek
- 3,5 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka keczupu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżki octu spirytusowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Canva
Żeberka pieczone w rękawie — przepis
- Miód wymieszaj z olejem, miodem, musztardą, octem, keczupem.
- Do marynaty dodaj sól, pieprz i słodką paprykę.
- Przeciśnij czosnek przez proaskę i połącz z pozostałymi składnikami.
- Żeberka podziel na mniejsze kawałki i wysmaruj marynatą.
- Schowaj mięso na noc do lodówki.
- Przygotuj rękaw.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Mięso umieść w rękawie, zepnij go z obu stron.
- Piecz żeberka przez 75 minut.
Z czym podawać żeberka pieczone w rękawie?
Najsmaczniejsze będą z frytkami i jakąś tradycyjną surówką. Dobrze będzie, jeśli podasz do nich jakiś sos, na przykład czosnkowy. Pozwoli to na dodatkowe podkręcenie ich smaku. Sprawdzi się też domowy keczup.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Żeberka po koreańsku, danie którego musisz spróbować!
Jeśli jesteś miłośniczką kuchni koreańskiej, to z pewnością nie możesz przegapić przepisu na pyszne żeberka po koreańsku. Ta potrawa jest znana z wyjątkowego smaku i aromatu, który pochodzi głównie z używanych przypraw i sosów. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować żeberka po koreańsku, jak je podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Jak zrobić żeberka? Odkryj sprawdzony trik!
Czy istnieje coś bardziej aromatycznego i smacznego niż dobrze przyrządzone żeberka? To danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. W dodatku jest bardzo uniwersalne - można je podać na wiele sposobów. W tym artykule przedstawimy przepis na idealne żeberka, podpowiemy, jak je podawać i jakie triki zastosować, aby były jeszcze smaczniejsze.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl