Znasz ten sposób na chrupiące frytki? Wystarczy tylko...
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chrupiące domowe frytki — jaki jest ich sekret?
Wykonanie domowych frytek jest banalnie proste. Można je usmażyć albo upiec w piekarniku (ta druga opcja jest o wiele zdrowsza i według części osób smaczniejsza).
Co można zrobić, żeby wyszły idealne, z wypieczoną, chrupiącą skórką i miękkim środkiem?
Wystarczy... woda z cukrem! Pomoże ona wypłukać część skrobi i sprawi, że na zewnątrz frytki wyjdą pięknie przyrumienione i chrupkie!
Na przygotowanie takich domowych frytek potrzeba trochę więcej czasu, bo ziemniaki po pokrojeniu będą musiały porządnie wymoczyć się w wodzie z cukrem, żeby osiągnięty został zamierzony efekt.
Domowe frytki — jakie składniki są potrzebne do ich zrobienia?
Proporcje zależą od tego, jak duży posiłek jest planowany, wszystko zależy od ilości osób, które będą jeść i ich apetytu:
- ziemniaki
- woda
- cukier
- sól
- słodka papryka w proszku
- olej
Domowe frytki — jak je dokładnie przyrządzić? Przepis krok po kroku
Ziemniaki trzeba dokładnie i obrać i wpłukać z ewentualnego piachu. 2 łyżki cukru rozpuścić w 0,5 litra zimnej wody. Można najpierw wymieszać cukier z odrobiną gorącej wody i kiedy się rozpuści — połączyć go z zimną.
Ziemniaki pokroić w słupki grubości palca. Można najpierw zrobić z nich plastry, a potem pokroić w paseczki — tak jest łatwiej.
Pokrojone na frytki ziemniaki wrzucić do wody z cukrem i wstawić do lodówki na 45 - 60 minut. Potem wodę z cukrem należy wylać a surowe frytki bardzo dokładnie powycierać do sucha.
Rozmieszać odrobinę oleju z solą i słodką papryką, a potem polać tym pokrojone ziemniaki. Wymieszać, tak, żeby każdy kawałek pokrył się przygotowaną wcześniej mieszanką.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza, surowe frytki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Starać się poukładać je w miarę równą warstwę i wsadzić do piekarnika.
Jeśli frytek jest dużo, należy je przemieszać co jakiś czas w trakcie pieczenia. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić, należy włączyć na chwilę termoobieg. Lekko zbrązowiała skórka będzie znakiem, że frytki są już gotowe do zjedzenia.