Hit od Ewy Wachowicz! Zielona zupa z sałaty masłowej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa z sałaty? Tak, jest pyszna!
Sałata to jedno z najlżejszych warzyw - jedzą ją prawie wszystkie osoby, które są na diecie. Najczęściej serwujemy ją na surowo, jako bazę sałatek i surówek. Okazuje się, że sałata może być także podawana na ciepło i w takiej wersji jest pyszna. Polecamy przepis na zieloną zupę z sałaty masłowej, który pochodzi z książki Ewy Wachowicz. Wypróbowaliśmy tę recepturę i możemy polecić ją z czystym sumieniem. Jeżeli szukasz pomysłu na szybki obiad z niczego, to ta zupa będzie idealna!
Składniki na zupę z sałaty
½ główki sałaty masłowej
250 ml mleka lub śmietany
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw - ziół prowansalskich, dalmatyńskich, czubricy
60 g ryżu lub jeden średni ziemniak
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować zupę z sałaty?
Sałatę płuczemy, dzielimy na liście i dość grubo siekamy.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy mleko i śmietanę oraz przyprawy.
Zupę zagęszczamy ryżem lub ziemniakiem. Ziarna ryżu mielimy na mączkę i wsypujemy do zupy. Jeżeli wybieramy ziemniaka - obieramy go ze skórki i ścieramy do zupy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Zaczynamy podgrzewać zupę i wrzucamy posiekaną sałatę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 3 minuty. Na chwilę odstawiamy, a następnie zupę blendujemy.
Zupę z sałaty podajemy z grzankami z białego pieczywa.
Jeżeli nie lubimy zup miksowanych, podawanych w formie kremów, zupę z sałaty możemy przygotować z całymi liśćmi - jest równie pyszna i pięknie wygląda!